VIDEO Plenković: Preko 6 tisuća građana je u potpunosti odblokirano

VIDEO Plenković: Preko 6 tisuća građana je u potpunosti odblokirano

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije na temu zakonskih mjera za blokirane građane i Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio u subotu, 21. srpnja 2018. S njim su bili ministri Marić i Bošnjaković te prvi čovjek Fine.

"Vlada je u travnju kazala, a to želim ponoviti i danas, da je uredno ispunjenje dugova nešto što trebamo poštivati. Dugove treba podmirivati. Mi smo vlada koja je svjesna teškoga stanja u kojemu se našao dio naših sugrađana. Socijalno smo osjetljivi pa smo željeli riješiti dio problema koji se odnosi na više od 326 tisuća blokiranih s dugom od 43,6 milijardi kuna, na to još otprilike ide oko 22 milijarde kuna kamata", započeo je Plenković.

"Prvi zakon stupio je na snagu prije dva dana. Zato smo sazvali presicu. Smisao tog zakona je bio da se otpiše dug građana do 10 tisuća kuna od strane države i povezanih poduzeća, poput HRT-a i HZZO-a, i to prema građanima koji su bili u blokadi na dan 31.12. 2017.", objasnio je Plenković.

"Tijekom vikenda Fina je krenula u provedbu ovog zakona i uspješno provela prvi dio. Izvršen je otpis duga za 150.474 građana, koji su imali dug od 10 tisuća kuna plus kamate. Otpisan je dug u visini od 1 milijarde i 338 milijuna kuna, gdje je glavnica preko 800 milijuna kuna i 6248 građana je u potpunosti odblokirano", rekao je Plenković te dodao kako "želi naglasiti da je ovo izvršeno automatski bez ikakve papirologije".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara