Vlada dala državno jamstvo "Viktoru Lencu"

Hrvatska je Vlada danas dala državno jamstvo u korist Raiffeisenbank Austria Zagreb za praćenje financiranja gradnje platforme Marica u Brodogradilištu "Viktor Lenac", u iznosu od 2,3 milijuna američkih dolara, uvećano za ugovorene kamate i troškove, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. L

Vlada je jamstvo Lencu dala na zatvorenoj sjednici, a kako se navodi u priopćenju jamstvo je dano za izdavanje garancije za povrat avansa naručitelja platforme INAGIP Zagreb u iznosu od 940 tisuća dolara, za izdavanje garancije za zadržane troškove u iznosu od 470 tisuća dolara, uvećano za ugovorene kamate i troškove, te jamstvo za izdavanje garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 940 tisuća američkih dolara.

Neslužbeno se doznaje da je Vlada iznimno odlučila podržati zahtjev Lenca za jamstvom, jer se iz ugovorenog posla očekuje dobit, a uskraćivanje jamstva dovelo bi do gubitka ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lenac, naime, ne udovoljava nizu novih, pooštrenih kriterija iz Odluke o davanju jamstva koju je Vlada donijela početkom ove godine.

Viktor Lenac je tvrtka u privatnom vlasništvu i ne spada u kategoriju poduzeća kojima se prvenstveno izdaju državna jamstva, nema popunjenu knjigu narudžbi, u prošloj je godini poslovao s gubitkom, a planira ga i u ovoj godini.

Prema dostupnim podatcima, Vlada je do sada Lencu odobrila jamstva u iznosu 3,5 milijuna dolara, te 28 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara