Vlada: Državna jamstva HŽ-u

NA ZATVORENOM dijelu današnje sjednice Vlada je dala državna jamstva i suglasnost za kreditno zaduženje Hrvatskim željeznicama (HŽ) kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 365.559.000 kuna za nabavu novih i modernizaciju postojećih prijevoznih kapaciteta, planiranih za realizaciju tijekom 2003., priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Vlada je također dala državna jamstva i suglasnost za kreditno zaduženje HŽ-u kod HBOR-a u iznosu od 222.800.000 kuna za financiranje projekata osuvremenjivanja i izgradnje željezničke infrastrukture, planiranih za realizaciju tijekom ove godine.

Vlada je dala jamstva i suglasnost za kreditno zaduženje HŽ-u kod Zagrebačke banke u iznosu od 200.000.000 kuna i kod Raiffeisen banke u iznosu od 200.000.000 kuna za tekuću likvidnost i pokriće gubitaka 2001. i 2002. godine.

Donesena je Odluka o preuzimanju kreditnih obveza HŽ-a po kreditima ugovorenim uz državna jamstva za financiranje potreba u obrtnim sredstvima, i to kod Zagrebačke banke u iznosu od 300.000.000 kuna te kod Raiffeisen banke u iznosu od 300.000.000 kuna.

Vlada je dala suglasnost i državna jamstva u korist Westdeutsche Landesbank AG (D?sseldorf) za zajmove HŽ-u za nabavu motornih nagibnih vlakova, u ukupnom iznosu od 34.011.410 eura, od čega iznos od 28.909.698 eura kao dugoročni zajam, te 5.101.712 eura kao komercijalni zajam za financiranje isporuka i usluga.

Vlada je također dala suglasnost za ugovaranje kredita s Kreditanstalt f?r Wiederaufbau (Frankfurt) za financiranje programa obnove i modernizacije infrastrukture na dionicama glavnih željezničkih pruga (koridori X, V b i V b 1) u iznosu od 70.000.000 eura.

Na sjednici je donesena Odluka o preuzimanju obveza BINE ISTRE prema Hrvatskim autocestama. Odlukom se predlaže da Ministarstvo financija preuzme od BINE ISTRE obvezu povrata duga u iznosu od 6.380.650 eura Hrvatskim autocestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je iznos koji su Hrvatske autoceste pozajmile BINI ISTRI, kao povratni predujam temeljem Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje Jadranske autoceste, dionice Dragonja-Pula i Kanfanar-Pazin-Matulji (I. i II. Faza).

Vlada je dala suglasnost Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) za sklapanje Ugovora za treću fazu Projekta izrade informacijskog sustava HZZ-a.

Trećom fazom informatizirali bi se utvrđivanje prava na materijalno pravnu naknadu, obračun i isplata naknada, poslodavci i radna mjesta, odabir kandidata, mjere aktivne politike zapošljavanja, informiranje stranaka, izrada statističkih izvješća, internet i intranet - razvoj novih usluga te knjigovodstvo posredovanja i poslovanja.

Donesen je i Zaključak kojim se prihvaća tekst Memoranduma o suglasnosti o delti Neretve između Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kneževine Monako i Koordinacijske jedinice MedWet-a kojim se, polazeći od zajedničkih interesa na cjelovitom upravljanju delte Neretvom, kao prekograničnom rijekom i pripadajućim močvarama, ima za cilj osigurati zaštitu prirode i održivo korištenje resursa.

Na svojoj je sjednici Vlada za predstojnika Ureda za zakonodavstvo imenovala Borisa Šprema. Šprem je od 2000. do 2001. obavljao dužnost potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine, a donedavno je bio tajnik Hrvatskog autokluba.

Za ravnatelja Javne ustanove "Nacionalni park Mljet" imenovan je Jakov Nodilo.

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za pomoćnu direktoricu za organizaciju, razvoj i informatizaciju imenovana je Leda Lepri.

Također je opozvan član Nadzornog odbora Hrvatske pošte Vladimir Marković, a na tu dužnost imenovana je Vesna Vašiček.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara