Vučić dobio potporu za EU iz Bugarske, Grčke i Rumunjske

Vučić dobio potporu za EU iz Bugarske, Grčke i Rumunjske

Foto: Hina

SRBIJA želi biti sljedeća članica Europske unije, a to ne može učiniti bez jake potpore prijateljskih zemalja, izjavio je u utorak srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Bukureštu gdje se sastao s premijerima Bugarske, Grčke i Rumunjske.
 
Vučić je istaknuo važnost potpore Bugarske, Grčke i Rumunjske Srbiji na putu prema EU-u, ocijenivši da je ta podrška "otvorena i neiskvarena", prenose beogradski mediji.
 
"Ne mogu reći čija potpora od ove tri zemlje je najveća, jer sve su to naši prijatelji i važno je da građani Srbije to znaju, jer neki se već sad trude da nam taj put u EU otežaju, a također su nam susjedi", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka tzv. kvadrilaterale u glavnom gradu Rumunjske.
 
Predsjednik Srbije najavio je da će se osnovati radno tijelo radi konkretizacije dogovorenih infrastrukturnih i gospodarskih projekata.
 
Bugarska i Rumunjska složne: "Srbija je važan faktor stabilnosti na Balkanu"
 
Mediji prenose ocjene i ostalih sudionika sastanka u Bukureštu, koji daju potporu Srbiji i ističu napredak zapadnog Balkana u eurointegracijskim procesima.
 
"Vrlo je lako raspaliti konflikt na Balkanu. Vidjeli smo i u prošlosti - kad postoji problem u jednom dijelu Balkana, onda se to prenosi na druge dijelove regije. Povijest je pokazala da je to vodilo velikom uništenju", rekao je bugarski premijer Borisov.
 
Dodao je kako "svi shvaćaju da su dio europske obitelji" te da "ne postoji alternativa europskim izgledima za Zapadni Balkan".
 
Rumunjska premijerka Viorika Dancila ocijenila je Srbiju "važnim faktorom stabilnosti na Zapadnom Balkanu" i istaknula njezinu ulogu "u procesu suradnje i pomirenja u regiji".
 
Grčka: Srbija radi i uvijek je radila na europskoj ideji
 
Grčki premijer Aleksis Cipras istaknuo je namjeru Rumunjske, Bugarske i Grčke da Srbiji pomognu u ostvarenju cilja i članstva u Uniji.
 
"Srbija je zemlja koja radi i koja je uvijek radila na europskoj ideji", ocijenio je istaknuvši da je Srbija "zemlja koja je proteklih godina ostvarila napredak u rješavanju problema prošlosti". Sljedeći sastanak kvadrilaterale održat će se u Grčkoj koncem lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara