Wall Street dosegnuo nove rekordne razine

Wall Street dosegnuo nove rekordne razine
Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi porasli četvrti dan zaredom jer su splasnula strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica širenja koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 88 bodova ili 0,30 posto, na 29.379 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 posto, na 3.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 9.572 boda.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da gospodarske posljedice širenja koronavirusa u Kini i izvan nje neće biti tako velike kao što se strahovalo jer je Kina poduzela niz mjera kako za zauzdavanje širenja virusa, tako i za podršku gospodarstvu.

Kineska središnja banka smanjila je neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Uz to, kinesko ministarstvo financija objavilo je jučer da će od 14. veljače prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da "unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine".

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi dolara, na koje je Kina početkom lanjskog rujna uvela više tarife, bit će snižene s 10 na 5 posto, odnosno s 5 na 2,5 posto.

Analitičari kažu da tržište računa i na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„U fokusu ulagača i dalje su vijesti o koronavirusu, a one su posljednjih dana neutralne, što je za tržišta prihvatljivo”, kaže Jonathan Corpina, partner u tvrtki Meridian Equity Partners.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utječu i bolji makroekonomski podaci nego što se očekivalo koji ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva, kao i kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,1 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,30 posto, na 7.504 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 posto, na 13.574 boda, a pariški CAC 0,88 posto, na 6.038 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara