Washington Times: Sanaderov HDZ ukrao je više od 500 milijuna dolara!

Tekst: P.V.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

WASHINGTON TIMES već je mnogo puta kritizirao Sanaderovu Vladu pa je tako i ostavci bivšeg premijera Jeffrey T. Kuhner posvetio opsežan tekst u kojem se pita je li era korupcije u Hrvatskoj napokon došla do kraja. Timesov novinar piše kako je Sanader "pretvorio bivšu jugoslavensku republiku u gangstersku državu, te zajedno s HDZ-om postupno raspustio demokratske institucije koje su ionako tek bile u nastajanju".

"Sanaderov režim kontrolirao je većinu medija, među kojima su državna televizija i vodeće hrvatske tiskovine, a rijetki su glasovi nezavisnog novinarstva sustavno zastrašivani ili ubijani", stoji u Timesovom tekstu u kojem je Sanader uspoređen s Vladimirom Putinom kao paradigmom modernog diktatora koji prijeti novinarima ili naređuje njihova ubojstva kad mu se ne sviđaju kritike zbog korupcije kojoj se ne nazire kraj.

HDZ ukrao 500 milijuna dolara?!

"Najvažnije i najkatastrofičnije Sanaderovo naslijeđe je masivna korupcija koja je osakatila hrvatsku ekonomiju. On i HDZ-ova elita opljačkali su državna sredstva, obogatili se mutnim privatizacijskim dogovorima, pronevjerom sredstava iz proračuna i podmićivanjem. HDZ u bankama u Austriji ima više od 80 tajnih računa na kojima krije 500 milijuna dolara ukradenog novca. Za vrijeme svoje vladavine Sanader je skupio ogromno bogatstvo koje uključuje ilegalno stečene nekretnine, raskošnu vilu i luksuznu kolekciju satova koja vrijedi više od 200.000 dolara", piše Timesov novinar i ističe da, što se više novca slilo u Sanaderove džepove, manje je ostajalo za škole, bolnice i ceste.

"Korupcija je hrvatska građane koštala milijardu dolara"

"Korupcija je hrvatske građane koštala najmanje jednu milijardu dolara", rekla je za Washington Times Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta, koja je zbog otvorene kritike Sanaderove vlasti, kako kaže, često bila meta prijetnji i maltretiranja iz HDZ-a. "Milijardu dolara nije malo u zemlji čiji BDP iznosi tek 23 milijarde", piše Times i ne propušta podsjetiti kako je HDZ-ova nesposobnost dovela do ogromnog deficita, još većeg javnog duga, nedostatka stranih investicija, mizernog rasta BDP-a i lopovskih poreza koji obeshrabruju poduzetništvo i stvaranje poslova.

"Moramo se pod hitno početi baviti neobjašnjivim bogatstvom državnih čelnika i to na način da ćemo uvesti suce i tužitelje iz zemalja koje imaju snažnu vladavinu zakona kako bi radili sa hrvatskim sucima i reformatorima", smatra Srdoč koja tvrdi da zbog HDZ-ovih kadrova kojima nije bilo u interesu reformirati državu u Hrvatskoj danas cvjeta organizirani kriminal.

"Sanaderu i njegovim suradnicima mjesto je u zatvoru"

Osvrćući se na Sanaderovu ostavku, Kuhner proglašava bivšeg hrvatskog premijera kukavicom koja je napustila brod koji tone. "Tašt, potkupljiv i zloban, Sanader iskoristio svoj položaj za nemilosrdnu potjeru za moći, bogatstvom i vlastitim interesima. Iscijedio je iz Hrvatske zadnju kap krvi i sada napušta ured premijera prije nego truplo može biti proglašeno mrtvim. To nije vodstvo, to je kukavičluk".

Novinar Washington Timesa u tekstu ističe podužu listu Sanaderovih grijeha i promašaja, afera i neuspjeha da bi poentirao rečenicom: "Neke države imaju mafiju; hrvatska mafija ima državu". Pod Sanaderovom vlašću, smatra Kuhner, učvrstila se veza s "mračnim balkanskim podzemljem organiziranog kriminala, zlokobnih poduzetnika i sjenovitih tajnih službi i bivše komunističke nomenklature". "Rezultat je država zločinačkog kapitalizma koji dopušta vladajućoj eliti da iskorištava i ponižava većinu Hrvata", ističe Kuhner i jasno daje do znanja da vjeruje kako bi Sanader morao završiti iza rešetaka.

"U SAD-u je Bernard Madoff osuđen na 150 godina zatvora zbog financijske prijevare nad svojim investitorima. Sanader je prevario hrvatske građane koji plaćaju porez. On - i svi njegovi suradnici - također bi trebali biti poslani u zatvor. To bi bio prikladan kraj katastrofalne vladavine", zaključuje se u Timesovom tekstu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara