Zaboravimo globalno zatopljenje, stiglo je globalno zahlađenje: U Austriji rekordan snijeg

Tekst: I.Kri.
Foto: austriantimes.com

U AUSTRIJU je proteklih dana stigla prava zima s količinama snijega koje nisu u ovom dijelu godine nisu zabilježile posljednjih 25 godina.

Štajerska je najjače pogođena snježnim padalinama i olujama koje više podsjećaju na prosinac, nego na listopad. Mnogo snijega i vjetrovi koji su dostizali velike brzine prouzročili su nebrojeno mnogo nesreća i teške materijalne štete. U mnogim je dijelovima Austrije nestalo struje.

Na Hintertuxu već 56 centimetara snijega

Više od 40 centimetara snijega palo je u utorak kod Salzburga, što je rekordna količina snijega za ovaj dio godine u posljednjih 25 godina. U regiji Vorarlberg su srušena stabla zaustavila željeznički promet. Snježno vrijeme u Austriji se i nastavlja, a linija snijega u austrijskim Alpama je sada na 300 metara nadmorske visine. Ovakvom vremenu se vesele jedino u austrijskim skijalištima u kojima se već na veliko može skijati.

Tako je u dva najpoznatija, Hintertuxu i Soldenu, već dovoljno snijega za zimske radosti na skijama. U Hintertuxu snijega već ima više od pola metra (56 centimetara) dok ga u Soldenu ima osam centimetara. Austrija niti danas neće biti pošteđena ledene fronte i problema sa strujom i prometnicama, jer će i danas pasti još snijega.

Globalno zatopljenje je zamijenjeno s globalnim zahlađenjem

Snijeg koji je pao u ponedjeljak je srušio rekord i po tome što je pao najranije u austrijskoj povijesti. Ovu hladnu frontu koja je zahvatila Europu mnogi stručnjaci uzimaju kao dokaz da za klimatske promjene koje se događaju. Prema Nacionalnom klimatskom statističkom centru najtoplija godina u svijetu je bila 1998. godina. Neki znanstvenici ovom najnovijom hladnom frontom dokazuju kako bi trebali odbaciti teoriju o globalnom zatopljenju i okrenuti se prema obrnutom fenomenu - globalnom zahlađenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara