Zagreb je dobio novi azijski restoran posvećen dumplingsima. Evo vrijedi li hypea
AKO JE POSLJEDNJIH godina išta jasno, onda je to da Zagreb doživljava ozbiljnu azijsku "renesansu". Sve je više novih lokala s fokusom na azijsku hranu, a najnoviji među njima je HoChu Dumplings, restoran koji je ruski ugostitelj Dimitri Vasenin nedavno otvorio u prostoru bivšeg Pupitresa u Frankopanskoj 1.
Znatiželjni vidjeti i probati o čemu se tu radi, posjetili smo ga u petak navečer, uz prethodnu rezervaciju preko Instagrama. Dobro da smo rezervirali mjesto, jer se u roku od dvadesetak minuta nakon što smo stigli baš svaki stol popunio, a bilo je mnogo onih koji su ušli u restoran bez rezervacije i nisu uspjeli uloviti mjesto.
Fokus na tri vrste parenih dumplingsa
Ovo je mjesto u kojem se sve vrti oko dumplingsa - i to doslovno pred vama. Cijeli prostor zamišljen je kao živahna, urbana zalogajnica: neonska svjetla presijavaju se po zidovima, pod izgleda kao mini gradska ulica, a kroz restoran vas vodi vizualni "tok" koji završava u impresivnoj, potpuno otvorenoj kuhinji. Kuhari rade nekoliko metara od vas, zamataju tijesto i pune okruglice kao da ste na noćnom štandu u Hong Kongu ili Šangaju. Energično, bučno, simpatično.
Fokus je na tri vrste parenih dumplingsa, a vlasnik Dimitri Vasenin, koji je tu večer i sam radio u restoranu, ljubazno nam je objasnio razliku između svake od tri vrste. Xiao Long, oni jušni, dolaze u izrazito tankom, mekanom tijestu, Siu Mai su otvoreni jastučići nešto čvršćeg, elastičnijeg tijesta koje lijepo upija umake, a Har Gau imaju prepoznatljivo prozirno tijesto od pšeničnog i tapioka škroba - ljepljivo, nježno i bez glutena.
Ponuda i cijene
Cijene dumplingsa kreću se između 4.50 i 5 eura, a u porciji ih se dobije tri i dolaze u raznim kombinacijama (svinjetina i kozice, piletina i đumbir, svinjetina i povrće, junetina i ulje tartufa, shiitake i kimchi). Gyoza se u porciji dobije 5 i koštaju 6 eura, a također možete odabrati ukupno 4 kombinacije (svinjetina i povrće, piletina i povrće, škampi i vlasac i shiitake i povrće).
U ponudi imaju i bao bunse za 7.50 eura te nekoliko predjela između 6 i 11 eura, četiri različite juhe za 6 i 7.50 eura, dva deserta za 7 eura, a od konkretnijih jela nude Char Siu Pork za 13 eura, pečenu patku za 14 eura, Katsu piletinu za 13 eura i Mapo Tofu za 13 eura.
Naša narudžba (i mali kaos u kuhinji)
Na hranu smo čekali oko pola sata, a s obzirom na to da je kuhinja otvorenog tipa, vidjelo se da kuhari imaju malih tehničkih poteškoća. Ipak, nakon pola sata, na stol su nam prvo stigli Siu Mai dumplingsi. Odabrali smo one od piletine i đumbira, s blagim začinima i uz mali vizualni "twist" - kavijar na vrhu.
Začini su bili vrlo nježni, osjetio se okus đumbira, ali ništa pretjerano, već taman toliko da okus piletine podigne na višu razinu. Dumplingsi su na stol stigli uz umak od kineskog crnog octa koji se savršeno slagao uz njih, a tri ova dumplingsa koštala su nas 5 eura.
Tek što smo ih pojeli, na stol su stigle i gyoze. Uzeli smo jedne od svinjetine, a druge od piletine, i dok je punjenje bilo odlično i fino začinjeno, osjetio se lagano zagoreni okus s donje strane, taman toliko da malo pokvari dojam.
Za kraj, na stol su stigli i Har Gau dumplingsi s mljevenom piletinom i kozicama - punjenje je vrlo nježnog okusa, okus kozica uglavnom prevladava, a tijesto je nešto ljepljivije i drugačije teksture, ali iznimno ukusno. Njih smo također platili 5 eura i dobili ih tri u porciji.
HoChu Dumplings se uklapa u novi val azijskih mjesta koja preuzimaju Zagreb. Koncept je zabavan, prostor energičan i drugačiji od klasičnih restorana kakve smo navikli vidjeti u Zagrebu, a hrana promišljena, uz nekoliko tehničkih greškica koje će se, nadamo se, riješiti kako se ekipa uhodava.
