Zbog ove slastice stvaraju se redovi na skijalištima i Adventu - evo kako se radi
GERMKNEDLE, pahuljaste okruglice od dizanog tijesta punjene pekmezom od šljiva, omiljena su zimska slastica koja nas trenutačno vraća u djetinjstvo ili na snježne padine popularnih skijališta. Prepoznatljive po bogatom preljevu od vanilije i posipu od maka, idealan su desert za hladne dane, a uz ovaj provjereni recept lako ih možete pripremiti i kod kuće.
Ova omiljena slastica na austrijskim skijalištima, ali i na Adventu u Hrvatskoj popularni je zimski specijalitet koji se originalno poslužuje s umakom od vanilije i posipa se makom.
Iako ih danas najčešće vežemo uz austrijska skijališta i adventske sajmove, germknedle su klasik austrougarske kuhinje. Njihovo ime dolazi od njemačkih riječi "Germ" (kvasac) i "Knödel" (okruglica), što savršeno opisuje ovu slasticu od dizanog tijesta. Tradicionalno se kuhaju na pari, što im daje karakterističnu mekoću i prozračnost.
Vrijeme pripreme je 20 minuta, kao i vrijeme kuhanja, a iz ove količine dobit ćete 4 porcije.
Sastojci
- glatko brašno
- suhi kvasac
- mlijeko
- šećer
- vanilin šećer
- jaje
- maslac
- limun (korica)
- džem od šljiva
- mlijeko za umak
- žumanjak
- šećer za umak
- mahuna vanilije ili ekstrakt
- kukuruzni škrob (gustin)
- šećer u prahu za posip
- mak za posip
Priprema
U dio toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu da se aktivira.
U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu te dodajte dignuti kvasac, šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto ostavite pokriveno 30 do 40 minuta na toplom mjestu da se digne.
Dok se tijesto diže, pripremite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte kukuruzni škrob i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi i tanje razvaljajte. Podijelite na 10 do 12 podjednakih dijelova. U sredinu svakog komada tijesta stavite žličicu džema od šljiva. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepe i formirajte kuglice. Knedle složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene još 20 minuta.
Knedle kuhajte 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene. Alternativno, možete ih staviti u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhati 7 do 10 minuta. S obzirom na to da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3 do 4 kuglice. Pomoću čačkalice provjerite jesu li kuhane.
Vruće knedle prelijte toplim umakom od vanilije i obilno pospite makom koji ste prethodno pomiješali s malo šećera u prahu.