Zašto je sud povjerovao Todoriću na riječ?

Zašto je sud povjerovao Todoriću na riječ?

DANAS je Županijski sud odlučio pustiti na slobodu Ivicu Todorića nakon što je najpoznatiji hrvatski osumnjičenik za teška kaznena djela uplatio jamčevinu u protuvrijednosti od milijun eura.

>> Kako je Todorić odjednom skupio milijun eura? "Skupljali su čak tri dana"

>> Todorića pitali tko mu je platio milijun eura jamčevine, a on se počeo smijati

Iako su Todorićevi odvjetnici prije samo pet dana tvrdili da bivši vlasnik Agrokora nema milijun eura za jamčevinu, iznos o kojem većina građana može samo sanjati Todorić je uspio prikupiti u, kako je to novinarima rekla njegova odvjetnica Jadranka Sloković, "čak tri dana".

Skupio je milijun eura u "čak" tri dana?

Tko je skupio milijun eura u tri dana kako bi platio jamčevinu bivšem vlasniku Agrokora? "Prijatelji", kratko je odgovorila Jadranka Sloković.

"Vidite da je bilo teško. Skupljali su ga čak tri dana", dodala je Sloković.

Zanimljiv odgovor na to pitanje dao je i sam Ivica Todorić nakon što je iz remetinečkog pritvora došao pred Kulmerove dvore, u kojima živi sa svojom obitelji.

Na novinarsko pitanje tko je dao novac za njegovu jamčevinu, Todorić je - prasnuo u smijeh pa rekao: "Vjerujte da ne znam tko. Znam da je jedan moj bratić dao".

Ako i zanemarimo bizaran aspekt "teškog" skupljanja milijun eura koje je trajalo "čak tri dana", u priči o puštanju Todorića na slobodu postoji jedan puno zanimljiviji aspekt. 

Zašto mu je sud odredio tako blage mjere opreza?

Naime, Todorić je na uvjetnu slobodu pušten uz mjere opreza koje je odredio sud. Što uopće znači uvjetno puštanje na slobodu i o kakvim mjerama opreza se radi?

To znači da, kako je pojasnio glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, nakon izlaska iz Remetinca ostaje na slobodi do okončanja postupka koji se vodi protiv njega. Taj postupak će, prema procjeni pravnih stručnjaka, trajati godinama, a moždai cijelo desetljeće. No da bi ta uvjetna sloboda potrajala, Todorić se mora pridržavati uvjeta koje je odredio sud.

Uvjeti za Todorićevu slobodu su, uz milijun eura jamčevine, sljedeći: Todorić je predao putovnicu i ne smije napuštati područje grada Zagreba bez prethodnog odobrenja suda. I to je - to. Ne mora se čak ni redovito javljati policiji.

Britanski sud odredio mu je puno strože mjere opreza nego hrvatski

Todorić je, podsjetimo, godinu dana proveo u Londonu kao bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Kako je britanski sud osigurao da Todorić neće pobjeći iz Londona? Tako što se u Londonu redovito morao javljati britanskoj policiji, a uz to je morao nositi i narukvicu pomoću koje je policija mogla u bilo kojem trenutku odrediti njegovu lokaciju. Sud u Zagrebu, od kojeg je Todorić i pobjegao u London, procijenio je da mjera svakodnevnog (ili bilo kakvog) javljanja policiji - nepotrebna. Što se pak tiče narukvice s GPS uređajem, takva mjera se, za razliku od Velike Britanije, primjenjuje samo na pravomoćno osuđene kriminalce koje se iz zatvora pušta za vikende ili u drugim prigodama (sprovod člana obitelji i slično).

Kako se, dakle, Županijski sud osigurao da Todorić neće opet pobjeći od kaznenog progona? Kao prvo, sudac ga je uoči puštanja na slobodu upozorio da ako bude prekršio odredbe jamstva, ono će pripasti državi, a protiv njega bi mogao biti pokrenut postupak. Koliko Todoriću, koji je ne tako davno bio doslovce najbogatiji hrvatski državljanin, smeta gubitak milijun eura i eventualno pokretanje novog postupka, nije teško procijeniti.

Najluđi dio priče - sud je povjerovao Todorićevom obećanju. Zašto?

No vjerojatno najzanimljiviji dio ove priče odnosi se na činjenicu da je Todorić, čovjek koji je svojevremeno bježao od hrvatskog pravosuđa, sudu obećao da neće napuštati Zagreb kad ga sud pusti na uvjetnu slobodu.

Ponovimo još jednom - sud je Todoriću, čovjeku koji je bježao od hrvatskog pravosuđa, odredio prilično blage mjere opreza i prihvatio je njegovo obećanje da neće napuštati Zagreb. 

Zbog toga se nameće pitanje - zašto je sud povjerovao Ivici Todoriću na riječ? Je li Todorić poznat kao vjerodostojna osoba čijoj riječi se može vjerovati? Zašto mu nije odredio strože mjere opreza koje su na raspolaganju hrvatskom pravosuđu?

Kregar: Naš sud vjeruje Todoriću više od britanskog suda

Tim povodom popričali smo s Josipom Kregarom, profesorom na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

"Ja sam moram reći da sam začuđen time da naš sud vjeruje Todoriću više od britanskog suda. Sjetimo se, on je pobjegao u Veliku Britaniju od hrvatskog pravosuđa, a tamošnji sud mu je odredio strože mjere opreza nego što je to napravio sud u Hrvatskoj", rekao je Kregar u razgovoru za Index pa dodao kako mu se za nekoga tko je bježao od hrvatskog pravosuđa ovakve mjere čine kao nedovoljna jamstva.

"Postoji mogućnost da Todorić prikrije stvari koje još nisu utvrđene"

"Svrha jamčevine nije da se plati izlazak iz pritvora, nego da se osiguraju uvjeti provođenja istrage i podizanja optužnice. Ovdje mi se čini da ne samo da postoji mogućnost da Todorić utječe na svjedoke nego prije svega da prikrije stvari koje još uvijek nisu utvrđene, a mogle bi biti u budućnosti", zabrinuto je komentirao Kregar.

Podsjetimo, Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara