Zatvara se Red Light District, amsterdamska ulica poznata po prostitukama?

Zatvara se Red Light District, amsterdamska ulica poznata po prostitukama?
Foto: EPA

GRADONAČELNICA Amsterdama razmatra zatvaranje čuvenog Red Light Districta zbog uvjeta u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici, javlja NL Times. 

Femke Halsema, prva žena na čelu glavnog grada Nizozemske i nekadašnja predsjednica Zelenih, izjavila je kako građani trebaju biti u mogućnosti percipirati taj dio grada bez prostitucije. 

Napomenula je kako joj je u cilju zaštita prava seksualnih radnika i radnica, ali i sprječavanje kriminala koji se odvija iza zatvorenih vrata te smanjivanje probleme s lokalnim stanovništvom. 

Razmatra se nekoliko opcija

Halsema planira razmotriti nekoliko prijedloga za budućnost tog dijela grada. Jedan od njih je zatvaranje svih prozora na bordelima, drugi je premještanje poslovanja seksualne industrije na drugu lokaciju, a u trećem bi se fokusirala na mogućnost povećanja radnih mjesta za seksualne radnike i radnice. 

Krajem ove godine gradonačelnica će predložiti završnu opciju te poslovni plan i zakonske posljedice nakon čega će gradsko vijeće raspravljati.

Najavljene su i javne rasprave o budućnosti četvrti u kojoj se nalazi tristotinjak prostora koji su povezani sa seksualnim radom. Na taj način žele uključiti same građane u cijelu priču kako bi se adekvatno pobrinuli za taj povijesni dio centra grada koji je u posljednjih nekoliko godina postao bučan centar za turiste.

"Često im se rugaju"

Gradonačelnica je u priopćenju također navela da su seksualni radnici i radnice za pojedine turiste ništa više osim atrakcije za gledanje. "Često im se rugaju i fotografiraju ih bez dopuštenja", dodala je, a spomenula je i značajan porast pranja novca i trgovine ljudima.

Ovo nije prvi pokušaj lokalne samouprave da smanji broj prostora i unaprijedi kvalitetu života u tom dijelu grada. Međutim, blizina glavnog gradskog plovnog kanala i legendarni status same četvrti nisu pomogli da njihov trud urodi značajnim plodom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara