Završen međunarodni sajam umjetnina u Koelnu

TRIDESET sedmi međunarodni sajam umjetnina u Koelnu (na zapadu Njemačke) "Art Cologne", među najvećima u svijetu, zatvoren je u nedjelju u optimističnom ozračju, unatoč padu broja posjetitelja, priopćili su organizatori.

Dvjesto pedeset galerista iz dvadeset dviju zemalja zabilježili su porast prodaje "na svim područjima", premda je broj posjetitelja ove godine manji za dvije tisuće i iznosi 63.000, dodao je službeni predstavnik sajma.

Među rekordima sajma jesu platna Paula Kleea i Karla-Schmidta-Rottluffa koji su postigli cijenu od dva milijuna eura i djelo Danca Asgera Jorna od 810.000 eura.

"Art Cologne", utemeljen 1967., koji ove godine ima novog direktora Gerarda Goodrowa, njemačko-američkog građanina, najveći je sajam umjetnina koji se svake godine održava u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usmjeren je na umjetnost 20. stoljeća, od "klasičnih modernista" do suvremene umjetnosti, ali se suočava sa sve boljom konkurencijom suparnika u Baselu, Parizu, Londonu i Berlinu.

Ugledni Muzej moderne umjetnosti u New Yorku kupio je, među ostalima, seriju akvarela berlinskog umjetnika Norberta Biskyja, koji je u umjetničkim krugovima poznat po svojim freskama plavokosih adolescenata koje kritika uspoređuje s realističkim djelima iz doba nacizma i sovjetskog socijalizma.

Bivši direktor Centra Georges Pompidou u Parizu i profesor umjetnosti Werner Spies, njemački državljanin, dobio je nagradu "Art Cologne" za životno djelo vrijednu deset tisuća eura. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara