Zbog rata otkazana parada homoseksualaca u Jeruzalemu

OTVORENA kuća, organizacija koja priređuje parade homoseksualaca u Izraelu, je objavila kako je Svjetska Pride parada zakazana za 10. kolovoza na ulicama Jeruzalema otkazana zbog izbijanja izraelsko-libanonskog rata.

U Izraelu se godišnje parade homoseksualaca redovno održavaju od 1998. godine. Iako Izrael uživa reputaciju najtolerantnije države Bliskog istoka, gdje su određena prava homoseksualaca zaštićena zakonom, parade isto tako redovno izazivaju bijes desnog i konzervativnog dijela izraelske javnosti, pri čemu uz konzervativne Židove stoje rame uz rame i predstavnici kršćanskih i muslimanskih vjerskih zajednica.

Prošle godine su tako sudionici parade u Jeruzalemu bili izbodeni noževima od strane židovskih esktremista.

Svjetska Pride parada se inače po prvi put trebala održati prošle godine, ali je otkazana zbog toga što je izraelska policija bila prezauzeta evakuacijom Gaze, te tako njihovim sudionicima nitko nije mogao jamčiti sigurnost.

Ove godine je, pak, Svjetska Pride parada bila u sjeni letaka koji su kružili Jeruzalemom te u kojima još neidentificirana organizacija nudi nagradu od 20.000 novih šekela svakom onome tko usmrti "ljude iz Sodome i Gomore".

Hagai Elad, direktor Otvorene kuće tvrdi da sada "nije vrijeme za proslave", ali da će se drugi događaji vezani uz paradu ipak održati, te da će se parada, kada se za to stvore uvjeti ipak održati. Ponovio je da homoseksualci neće odustati od svog prava da marširaju po Jeruzalemu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara