Živi zid prijavio Jakovčića. Jakovčić odmah odgovorio: Neka se provjere svi

Živi zid prijavio Jakovčića. Jakovčić odmah odgovorio: Neka se provjere svi
Foto: Hina

ŽIVI zid je izvijestio da je IDS-ovog europarlamentarca Ivana Jakovčića prijavio Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) jer je „kao zastupnik u Europskom parlamentu nedozvoljeno primao naknade kao član Nadzornog odbora tvrtke Afarak”.

„OLAF je Europski ured za borbu protiv prijevara i mi smo, nakon saznanja objavljenih u medijima, prijavili zastupnika u EP Ivana Jakovčića da je istovremeno dok je bio zastupnik primao naknadu kao član i kao predsjednik NO tvrtke Afarak grupe u vlasništvu čovjeka koji se predstavljao kao jedan od strateških partnera Uljanik grupe”, rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić.

Bit prijave je, kaže, u tome što Jakovčić u Europskom parlamentu nije prijavljivao naknadu, izvore i visine svojih naknada kako je to propisano Pravilnikom i Kodeksom ponašanja zastupnika, a sporna im je, dodaje, i moralna kategorija.

Očekuju da će OLAF odraditi istragu

„Očekujemo da će OLAF odraditi istragu te da će nas kontaktirati jer je to običaj, a mi ćemo izvijesti javnost”, rekao je Lukanić.

Kazne u EP idu, kaže, čak do suspenzija s eurozastupničkog mjesta. Dodaje, međutim, kako s obzirom na to da zastupnicima uskoro prestaje mandat, ne očekuju da će proces tako brzo biti gotov.

Sinčić: Novi korak u borbi protiv korupcije

„Napravit ćemo novi korak u borbi protiv korupcije. Ivan Jakovčić se nalazio i danas se nalazi u sukobu interesa. Primio je oko milijun kuna od tvrtki gospodina Končara i mi smo te aktivnosti prijavili”, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Zastupnik u skupštini Istarske županije, Damir Gruenbaum, prozvao je Jakovčića za pogodovanje, nepotizam i klijentelizam u Istri te je rekao kako on kontrolira i većinu medija.

„Tvrtka Afarak za koju je lobirao gospodin Jakovčić umiješana je u aferu Paradise Papers u Panami gdje je otkriveno u offshore datotekama da gospodin Končar nije vlasnik 30 posto Afaraka, kao što je predstavio u Finskoj, već 70 posto. Automatski ga je Porezna uprava Finske htjela natjerati da plati 200 milijuna eura vlasništva malim dioničarima. On se žalio, no žalbe mu neće pomoći. On je i kažnjen s 40 milijuna eura zbog svega što se događalo”, rekao je Gruenbaum.

Tvrdi i kako je Končar u Istri otvorio 30-ak tvrtki, a sve su vlasništvo tvrtki iz egzotičnih zemalja, dok je njihov vlasnik ili Končar ili njegovi suradnici.

„IDS je sve temeljito premrežio od 90-ih do danas i sve što je Jakovčić radio su njegove kolege znali”, ustvrdio je Sinčić.

Dodao je i kako Hrvatska „vapi za prijevremenim izborima jer svakodnevno buja politička korupcija”. Mišljenja je, međutim, da je „u saboru velik broj zastupnika kojima je u interesu da još dvije godine primaju plaću zbog čega su spremni promijeniti stranu”.

Jakovčić: Najvažnije je da se otkrije cijela istina

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić pozdravio je prijavu koju je stranka Živi zid podnijela Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) protiv njega osobno.

"Hvala Živom zidu što mi pomaže da istina izađe na vidjelo. U tome smo, i valjda jedino u tome, na istoj strani! Najvažnije je da se jasno otkrije cijela istina i stoga ih u potpunosti podržavam u ovom postupku prijave OLAF-u", istaknuo je Jakovčić te dodao:

"Neka se provjeri što svaki od 751 zastupnika u Europskom parlamentu radi. Građani to zaslužuju i trebaju znati, naglasio je Jakovčić".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara