7 pogrešaka koje radimo nakon treninga

7 pogrešaka koje radimo nakon treninga

Foto: Shutterstock

SVAKI trener kaže da se pravi napredak događa tek nakon vježbe u teretani, onda kada se mišići oporavljaju i izgrađuju. No, radiš li neke od čestih grešaka nakon što završiš treningom? 
 
1. pogreška: Preskačeš hlađenje nakon vježbanja
 
Kako bi se puls i krvni pritisak vratili na normalnu razinu, bitno je nakon napornog treninga izvesti i nekoliko laganih aerobnih vježbi, poput hodanja na traci. 
 
2. pogreška: Zaboravljaš se istegnuti
 
Istezanje nakon treninga može pomoći da drugi dan ne dođe do upale mišića. Joga se pokazala kao odličan izbor, pa sljedeći put prije odlaska pod tuš napravi nekoliko vježbi.
 
3. pogreška: Ne jedeš nakon treninga
 
Hrana prije vježbe daje snagu, a nakon kraja treninga pomaže mišićima da se oporave. Idealno je pojesti kombinaciju ugljikohidrata i proteina (poput grčkog jogurta, borovnica i orašastog voća).
 
4. pogreška: Ne mijenjaš odjeću
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Koliko god da su tajice ili hlačice udobne, nakon treninga se odmah trebaš presvući kako ne bi došlo do gljivične infekcije. Svaka teretana ima svlačionicu pa se nakon vježbanja odmah presvuci u čistu odjeću.

5. pogreška: Ne tuširaš se
 
Preskakanje tuširanja vjerojatno će te učiniti najmanje popularnom osobom u sobi. No, još gore od toga - znoj može uzrokovati razvoj bakterija, pa zna doći do raznih osipa. 
 
6. pogreška: Voliš se počastiti pićem
 
Votka i gazirani sok ne računaju se kao obrok nakon treninga. Alkohol nakon tjelovježbe uzrokuje dehidraciju, usporava rast mišića te povećava rizik od krvnih ugrušaka. Najbolje je piti vodu 30 minuta nakon teretane, a zatim se slobodno možeš počastiti čime god hoćeš.

 
7. pogreška: Ne spavaš dovoljno
 
Spavanje je vrlo bitno kad dođe do oporavka tijela nakon treninga. Dobar san omogućit će tijelu da izgradi snažnije mišiće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara