Zašto ne radite čučnjeve?

Zašto ne radite čučnjeve?

Foto: Shutterstock


TRENERIMA se uvijek postavlja pitanje: koja je najbolja vježba!? Koja je najbolja vježba za snagu; Koja je najbolja vježba za mršavljenje; Koja je najbolja vježba za rast mišića!? Iako ne postoji jedna najbolja vježba, određene vježbe možemo svrstati u tu katogoriju najboljih. Takva vježba je zasigurno čučanj.

Rekreativci imaju razne ciljeve koje žele ostvariti vježbanjem i s obzirom na to trebaju raditi razne vježbe i aktivnosti, međutim, vježba poput čučnja bi trebala biti dio svačijeg treninga. Želite li razviti sve mišiće donjeg dijela tijela i stabilnost trupa- radite čučanj. Želite li potrošiti puno kalorija kako bi brže mršavjeti- uključite čučanj u svoj trening. Isto tako, čučnjeve bi trebali raditi svi oni koji puno vremena provode sjedeći te žele poboljšati svoju posturu.

Vježbate? Zašto onda ne radite čučanj?

Ovo pitanje je upućeno mnogim rekreativcima koji ni na koji način nisu uključili čučnjeve u svoj trening program, iako će im ta vježba biti od velike koristi na kojem god cilju radili. Najčešći razlog tome jest strah od ozljede ili zabluda kako su čučnjevi s opterećenjima loši za leđa ili koljena. Doduše, čučanj je složena vježba čiju je izvedbu potrebno dobro savladati prije nego što se započne vježbanje s opterećenjima te može biti opasna ako se dugo vremena krivo radi, međutim svatko može naučiti pravilno raditi čučnjeve. Umjesto da vam trener u fitness centru pokazuje vježbe na spravama, zamolite ga da vas nauči izvoditi pravilan čučanj, te nekoliko treninga posvetite tome. S druge strane, mnogi ne rade čučanj jer im je ta vježba jednostavno teška, a trebate raditi upravo one vježbe koje su vam teške.

Kod izvedbe čučnja najvažnije je paziti na ove, ključne faktore koji će smanjiti rizik od ozljede:

Ravna leđa- leđa zapravo trebaju biti u svom neutralnom položaju, što znači da je donji dio leđa blago savijen u "s".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsti trbušnjaci- trbušne mišiće treba svjesno kontrahirati te ih održavati zategnutima tijekom čitavog pokreta.

Položaj stopala
- prsti stopala mogu biti usmjereni ravno prema naprijed ili blago prema van, nikako prema unutrašnjoj strani koljena.

Smjer koljena
- tijekom pokreta koljena moraju pratiti smjer prstiju stopala.

Dubina čučnja
- dubina se odnosi na razinu do koje se spušta stražnjica prije nego što se napravi potisak prema gore. Stražnjicu valja spustiti što niže, dok god možete zadržati leđa u neutralnom, početnom položaju. Čim se leđa počinju kriviti, znači da je razina preniska.

Vježbate li kod kuće možete raditi čučnjeve bez opterećenja, ili tzv. "goblet" čučanj s bučicom ili girjom; vježbate li u fitness centru, osim osnovnog stražnjeg i prednjeg čučnja šipkom, postoji mnogo varijacija koje možete uvrstiti u vašu trening rutinu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara