Mazda Minagi postaje CX-5

MAZDA je Minagi, koncept koji izravno najavljuje novi model. Budući CX-5 će se suprotstaviti se automobilima poput VW Tiguana, Audija Q5 i sl.

Neki smatraju kako bi Minagi lako mogao pokazati i izgled manjeg crossovera, odnosno kako u Mazdi žele otići i korak dalje i suprotstaviti se Nissanovom Jukeu i sl. Minagi je također poslužio za predstavljanje novih tehnologija za smanjivanje potrošnje pod nazivom Skyactive. Upravo bi CX-5 trebao biti prvi model koji će dobiti novu generaciju motora, prijenosa i temeljiti se na novorazvijenoj šasiji.

Tako je primjerice masa šasije smanjena za 14% u odnosu na onu konvencionalne izrade, a masa karoserije je snižena 8%. Novi će benzinski motor navodno biti 15% ekonomičniji od trenutnog 2,2-litrenog dieselaša, dok je sami dizelski motor čak 20% učinkovitiji od sadašnjih. U Mazdi potvrđuju kako će upotreba svih ovih noviteta omogućiti ostvarivanje ranijeg plana o smanjivanju štetnih emisija za 30% u razdoblju od 2008. do 2015.

Sam Minagi nastavlja s novim Kodo dizajnerskim jezikom kojega smo prvi put imali priliku upoznati sa studijskim modelom Shinari. Što se dolaska na tržište tiče, za sada nema konkretnih potvrda, no CX-5 možemo očekivati najkasnije tijekom iduće godine.

>> Detaljan pregled ženevskog  salona pogledajte samo na Indexovoj temi.

Pročitajte više