FOTO Ovako će izgledati buduća Mazda 6

Foto: Mazda

MAZDA je otkrila svoj novi EZ-6 koji će se zasad prodavati samo u Kini. Riječ je o elegantnoj limuzini s četverim vratima koja će biti ili plug-in hibrid ili potpuno električni automobil.

Razvijena u suradnji s Mazdinim partnerom Changanom, ova limuzina možda nije određeni novi model za Europu, ali nam daje pogled na budući smjer dizajna marke i vrstu modela koje bismo mogli vidjeti u budućnosti. Drugim riječima, kako bi mogla izgledati nova Mazda 6.

Dizajn iz Japana, tehnika iz Kine

S preko 4.9 m dužine i gotovo 1.9 m širine, EZ-6 je malo duži od BMW-a serije 3 i sigurno će odgovoriti preferencijama kineskog tržišta za prostorom na stražnjim sjedalima. Svi će modeli imati stražnji pogon, s potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonskim sklopom, posuđujući tehnologiju iz Changanovih kineskih modela. Dizajn su napravili Japanci.

Pojedinosti o veličinama baterija ili sastavu pogonskih sklopova tek trebaju biti objavljene, ali Mazda je otkrila domet od 600 km za EV i masivni domet od tisuću kilometara na benzin i električnu energiju u plug-in verziji.

Ogroman domet na struju

U Kini je uobičajeno, za razliku od Europe, da plug-in hibridni modeli imaju veliku bateriju i stoga visok čisto električni domet. Naravno, kompromis je ukupna učinkovitost i upravljivost, ali Mazda kaže da je osigurala da automobil i dalje ima oštru dinamiku koja se očekuje od njenih modela unatoč težini baterije.

U tu svrhu Mazda je potvrdila da će EZ-6 imati raspodjelu težine 50-50 i MacPherson prednji ovjes te multi-link dizajn stražnjeg ovjesa, iako bilo kakva potencijalna tehnologija šasije tek treba biti potvrđena.

Potpuno novi interijer

No, kao što je to obično slučaj s modelima na kineskom tržištu, prednost imaju tehnologija, udobnost i dizajn. Unutrašnjost je nova za Mazdu, s mnogo većim središnjim zaslonom nego na europskim i japanskim modelima.

Vanjski dizajn također predviđa veliku promjenu u dizajnerskom jeziku marke, s oštrijim elementima dizajna karoserije, tankim LED svjetlima i dodatnom teksturiranom rasvjetom oko rešetke i vrata prtljažnika. Poklopac prtljažnika čak ima ugrađeno stražnje krilo koje se elektronički podiže.

Na krilima uspjeha CX-60

Dakle, iako nema neposrednih planova za dovođenje Mazde EZ-6 u Europu, ovaj bi novi model mogao prikazati vrstu automobila koju možemo očekivati u sljedećih nekoliko godina.

Zbog popularnosti skupljih modela nove generacije na međunarodnim tržištima - poput SUV-a CX-60 - sve glasnije se priča da se Mazda vratila na razvoj elegantnog modela s četirima vratima sa stražnjim pogonom na toj istoj platformi.

Pročitajte više