Najzadovoljniji su vlasnici Porschea, a zatim slijedi iznenađenje

Foto: Porsche
 
I OVOGODIŠNJE izdanje istraživanja zadovoljstva vlasnika novim automobilom donijelo je starog pobjednika, no njemu za vratom diše jedna korejska marka. 
 
Novoustoličeni korejski premium brand Genesis ove je godine dogurao do vrhunskog rezultata. S 869 osvojenih bodova stigao je do drugog mjesta ostavivši iza sebe njemački premium trio, BMW (855), Audi (854) i Mercedes (851). Tron i dalje drži Porsche, što i nije neka vijest s obzirom na 13-godišnju dominaciju. Ove je godine prikupio 884 bodova. 
 
 
Najveći napredak na godišnjem nivou bilježi Chrysler, a zadovoljni mogu biti i u Miniju, Nissanu i Hondi. Od 32 marke uključene u istraživanje, njih 19 je zabilježilo napredak u odnosu na godinu prije. 
 
S obzirom da je porastao i i sveukupni industrijski prosjek, u JD Poweru rezimiraju kako ljubav vlasnika i njihovih automobila nikada nije bila jača. Industrijski prosjek je 810 bodova od maksimalnih 1.000, a možemo reći i da je smanjena razlika između premium (845) i neluksuznih (804) brendova i iznosi tek 41 bod. 
 
Prevedeno, sada za manje novaca dobivamo više i time smo zadovoljniji, ili su nas bar u to uvjerili. 
 
 
Usporedimo li ove rezultate s istraživanjem inicijalne kvalitete IQS, osam modela je ocijenjeno najboljim u segmentu u oba istraživanja, to su BMW serija 2, Chrysler Pacifica, Kia Cadenza, Kia Niro, Kia Soul, MINI Cooper, Porsche 911 i Porsche Macan.
 
Istraživanje J.D. Power APEAL mjeri ukupno zadovoljstvo vlasnika vozila prvih 90 dana nakon kupovine. Rezultati su podijeljeni u 10 kategorija i 77 atributa: vanjštinu, unutrašnjost, tovarni prostor, audio, sjedala, grijanje i hlađenje, dinamiku u vožnji, pogon, vidljivost i potrošnju goriva. Podaci su prikupljani tijekom tri mjeseca ove godine, od veljače do svibnja. 

Pročitajte više