Rusi se hvale novim autom, ministar pogledao unutra pa ih napao: "Odakle je volan?"

Ruski premijer Mihail Mišustin žalio se na upotrebu dijelova automobila proizvedenih u Kini u domaćim automobilima, piše Newsweek. Dužnosnik je u utorak kritizirao ruske proizvođače automobila zbog opremanja obnovljenih Volga automobila volanima proizvedenim u Kini.

Zapadne sankcije uvedene zbog rata u Ukrajini opteretile su rusko tržište automobila, pri čemu su strani proizvođači napustili tržište i obustavili poslovanje u zemlji. Rusija se također suočava s nedostatkom rezervnih dijelova, zbog čega je ruski proizvođač automobila Avtomaz morao obustaviti poslovanje u svibnju 2023.

Tijekom konferencije Digitalizacija industrijske Rusije u Nižnjem Novgorodu, Mišustin je primijetio da novi modeli Volga automobila izgledaju "moderno," ali je rekao da ima problema s volanom. "Gdje je proizveden vaš volan? [Je li] kineski? Volio bih da je volan ruski. To nije tako teško" rekao je Mišustin.

Rusi se žalili na kineske dijelove

Ljudi iz ruske automobilske industrije već ranije su se žalili da su rezervni dijelovi koje isporučuju kineski proizvođači automobila i dobavljači loše kvalitete. Ruski sindikat rekao je da se kineska vozila često kvare i redovito zahtijevaju popravke i održavanje.

"Ovi su dijelovi slični dijelovima za europske automobile, ali vrlo niske kvalitete. Koštaju mnogo manje od originalnih rezervnih dijelova, ali mogu dovesti i dovode do ozbiljnih oštećenja", rekao je zaposlenik servisa za automobile za lokalnu publikaciju URA.RU pod uvjetom anonimnosti u listopadu 2023. "Kvarovi mogu biti vrlo ozbiljni. Mogu dovesti do velikog remonta motora, a to je već puno novca", dodao je zaposlenik.

Mišustinova zabrinutost i kritika dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Putin naredio ruskim zastupnicima da zamijene svoje strane automobile domaćim markama kao dio napora Rusije da mobilizira svoju domaću automobilsku industriju.

Putin je u kolovozu prošle godine zahtijevao da "svi dužnosnici zemlje voze domaće automobile." Također je prošlog lipnja naložio vladi mogućnost zakona da taksisti koriste samo ruska vozila.

"Razgovarali smo s čelnicima frakcija Državne Dume o pitanju korištenja domaćih automobila od strane zastupnika. Svi podržavaju ovu odluku. Dogovorili smo se da će zastupnici koristiti Moskvitch, Lada, Aurus automobile," rekao je predsjednik Državne Dume (donji dom ruskog parlamenta) Vjačeslav Volodin za državnu novinsku agenciju Interfax u kolovozu 2023.

Više od 60 milijardi rubalja (oko 665 milijuna dolara) bit će uloženo u proizvodnju domaćih Volga automobila, izvijestila je u utorak državna novinska agencija Tass.

O kakvom autu je riječ?

Kako piše HAK Revija, Rusi planiraju proizvodnju tri automobila čiji su dijelovi proizvedeni u Kini i koji će se samo sastavljati u Rusiji. U odnosu na kineske Changane razlika je u logotipima i u prednjoj maski. Očekuje se da će Volga potpisivati SUV i limuzinu u srednjoj klasi te SUV u kompaktnoj klasi.

Limuzina Volga C40 je kineski Changan Raeton Plus. Crossover Volga K30 je klon modela Changan Oshan X5 Plus, a drugi crossover, Volga K40 je Changan Uni-Z. Sva tri nova automobila imaju turbobenzinski motor 1,5 l od 188 konjskih snaga i automatski mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. Proizvodnja novih Volgi planirana je krajem 2024. godine, a od 2025. u punom ciklusu.

Pročitajte više