Sherp ATV: Ruski pojam terenca

 Foto: Sherp/garagashyan.ru

RUSI nas redovito iznenađuju inovativnim, ali krajnje jednostavnim receptom za dolazak do optimalnog rješenja. Najnoviji je za terensku vožnju, a radi se o apsolutno nezaustavljivom vozilu.

Ime mu je Sherp ATV, a osim izgledom plijeni pažnju i svojim terenskim mogućnostima. Nevjerojatnu prohodnost osigurava mu koncept koji kombinira ogromne gume i minimalni razmak između osovina, pa Sherp na prvu izgleda poput igračke. 
 
 
Naravno, ovakvim konceptom pod uvjetom izdržljive mehanike ne možete pogriješiti. Sherp ATV ide kroz teren, ali i vodu.
 
Ogromne gume osiguravaju mu plovnost, pa tako vodom može krstariti sve dok ima goriva u spremniku kapaciteta 58 litara. I to pri brzini do 6 km/h, ovisno o vjetru. A tu su u pitanju sati sa obzirom da uz postojeći može imati dodatne spremnike goriva. 
 
 
Inače, ovo tek 1.300 kg teško vozilo pokreće japanski (Kubota) 1.5 dizelski motor snage 44 KS. Dovoljno da se na kopnu kreće brzinom od 45 km/h, ali i da nikada ne stane. Uostalom, što reći za vozilo koje će svladati prepreke visine 100 cm i manevarskih svojstava da potpuni krug napravi u radijusu od 3,4 m. 
 
Vozilo je djelo ruskog mehaničara Alexeja Garagashyana iz Saint Petersburga, koji je sličan koncept uspio razviti i na motociklu, a razvio je i još nekoliko sličnih vozila.
 
Sherp ATV može prihvatiti do dvije osobe, a početna cijena je 65.000 USD. Za 5.000 USD više dobivate izvedbu sa tvrdim krovom, a na raspolaganju je i nekoliko opcija uključujući i prikolicu za prijevoz vozila. Ima zainteresiranih?
 

 

Pročitajte više