Obitelj tvorca Top Guna tužila studio Paramount, traže postotak zarade

Screenshot: Youtube

OBITELJ izraelskog pisca čiji je članak inspirirao film Top Gun iz 1986. tuži filmski studio Paramount Pictures zbog kršenja autorskih prava.

Tvrde da studio nije imao prava na priču Ehuda Yonaya Top Guns iz 1983. godine kada je prošlog mjeseca objavio nastavak Top Gun: Maverick, prenosi BBC. Film je zaradio 548 milijuna dolara na globalnoj razini u prvih 10 dana prikazivanja. Paramount kaže da je tvrdnja bila "bez osnova", a iz studija tvrde da će je osporiti.

Top Gun: Maverick vraća Toma Cruisea u ulogu pilota američke mornarice Petea Mavericka Mitchella iz originalnog filma. Film je imao četvrti najbolji vikend otvaranja od početka pandemije, nakon filmova Spider-Man: No Way Home, Doctor Strange in the Multiverse of Madness i Batman.

U tužbi, koju su u ponedjeljak na saveznom sudu u Los Angelesu podnijeli Shosh i Yuval Yonay, Ehudova udovica i sin, navodi se da Paramount nije uspio ponovno steći prava na Ehudov članak, a od filmskog studija traže neodređenu odštetu, uključujući dio dobiti nastavka popularnog filma.

 

Prema tužbi, Paramountova Top Gun franšiza ne bi postojala bez Ehudovih "književnih napora i evokativne proze i naracije". U tužbi se navodi da su Yonayevi 2018. obavijestili Paramount da će njihova prava na Ehudov članak biti ukinuta u roku od dvije godine. Dodaje se da je studio izgubio autorska prava u siječnju 2020.

"Iako se Paramount želi pretvarati da je drugačije, napravili su nastavak Top Guna nakon što su izgubili autorska prava", rekao je odvjetnik Marc Toberoff, koji zastupa Yonayse, za BBC. Iz Paramounta su u priopćenju rekli: "Ove tvrdnje su neutemeljene i mi ćemo se energično braniti."

Mitra Ahouraian, odvjetnica iz Los Angelesa, rekla je da su planovi Paramounta bili snimiti Top Gun: Maverick 2018. i objaviti ga 2019., no oni su odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

"Vrijeme će biti vrlo važno u ovom slučaju jer je obavijest o raskidu stupila na snagu 2020.", objasnila je Ahouraian.

 

Pročitajte više