Što čitati u siječnju? Memoari Nicka Cavea će zainteresirati i one koji nisu fanovi

Foto: Press

MISLITE da je siječanj pomalo dosadan i bez događanja? Dozvolite nam da vas razuvjerimo odličnim novim izdanjima knjiga.

Evo nam i snijega koji nas ponovno vraća u zimsko raspoloženje. Činilo se na trenutak da smo zakoračili u proljeće, no to je sve bila tlapnja – debele jakne van, tanki puloveri natrag u ormar. Budući da nas vrijeme tjera da se povučemo u tople prostore, to nam daje novo vrijeme za čitanje. Iako je siječanj u svijetu izdavaštva manje plodan mjesec, pronašli smo nekoliko izdanja koja će vam praviti ugodno društvo, a novijeg su datuma.

Vjera, nada i krvoproliće – Nick Cave i Sean O'Hagan

Što se dogodi kada se sretnu genijalni kantautor Nick Cave, koji mrzi davati intervjue, i njegov dugogodišnji prijatelj? Naravno, knjiga u obliku velikog intervjua. Radi se o memoarima u obliku opuštenog razgovora u kojem nam Cave iznosi fascinantne činjenice o svom životu te rijedak pogled u svoj nesvakidašnji um i stvaralaštvo. Teme su brojne, a mnoge od njih vrlo osobne.

Caveovim riječima, knjiga Vjera, nada i krvoproliće duboko je promišljeno istraživanje onoga što doista pokreće njegov život i kreativnost, nastala na temelju više od četrdeset sati razgovora s novinarom i prijateljem Seanom O'Haganom.

Dotičući se njegova života, od ranog djetinjstva do danas, ljubavnih odnosa, radne etike i dramatične transformacije posljednjih godina, Cave i O'Hagan u petnaest poglavlja bave se pitanjima vjerovanja, umjetnosti, glazbe, slobode, tugovanja i ljubavi.

U ovom nevjerojatno iskrenom, dubokom i inspirativnom djelu, Cave javno progovara o previranjima i događajima koji su mu promijenili život, svjestan da artikulirajući svoju ranjivost ne pomaže samo sebi, već i drugima. Hoće li knjiga biti zanimljiva samo fanovima ili ima i univerzalnu vrijednost?

Ako doista nimalo ne volite i ne poznajete rad Nicka Cavea (ima li takvih?), i dalje smatramo da ćete iz nje izvući vrlo vrijedne lekcije i razmišljanja koja će ostati s vama te vas potaknuti na nova istraživanja o ključnim pitanjima života.

Mala smrt – Lucy Foley

Evo nam i prvog ovogodišnjeg krimića za koji smatramo da ga morate pročitati. Radi se o novom romanu autorice koja je postala poznata po svojim izvrsnim misterijima u stilu Agathe Christie. Ovoga nas puta vodi u Pariz, grad romantike i… maglovitih nestanaka.

Protagonistica romana, Jess, u potrazi je za novim početkom. Nema ni novca ni podrške i upravo je napustila svoj posao pod ne tako idealnim okolnostima. Njezin polubrat Ben nije zvučao oduševljeno kad ga je upitala može li se nakratko smjestiti kod njega, ali nije ju ni odbio.

Uostalom, zasigurno se sve čini ljepšim kad si u Parizu. No kad Jess pronađe njegov luksuzni stan, Benu nema ni traga. Sa svakim satom bez Bena, Jess sve više zadire u njegov svijet i nailazi na sve više pitanja. Benovi su susjedi čudna, nesusretljiva sorta. Iako je Jess u Pariz došla kako bi pobjegla od svoje prošlosti, čini se da je Benova budućnost ta koja visi o niti.

Vučja jazbina – Elodie Harper

Volite li intrigantne povijesne romane, ovaj će vas oduševiti. Radi se o prvom dijelu trilogije o životu žena u drevnim Pompejima. Amara je nekoć bila voljena kći jednoga grčkog liječnika i živjela je slobodna. A onda su nakon očeve smrti ona i majka završile na prosjačkom štapu.

Amara je sada robinja i prostitutka u Vučjoj jazbini, zloglasnom bordelu u Pompejima, zatočena poput životinje, u vlasništvu okrutnog i bezobzirnog muškarca kojeg prezire. Inteligentna i snalažljiva Amara prisiljena je skrivati svoju pravu narav – no duh joj ni slučajno nije slomljen.

Osokoljena zajedništvom i sestrinskim odnosom koji je uspostavila s ostalim ženama u javnoj kući, Amara pronalazi utjehu u njihovu smijehu i nadama. Jer gradske su ulice prepune prilika – ondje čak i rob najnižeg porijekla može sanjati o novome početku. Ipak, sve u Pompejima ima određenu cijenu. Koliko će Amaru stajati sloboda?

Pročitajte više