10-minutni trik razbudit će vas bolje od kofeina

Foto:WeHeartIt

KAD osjetite pad energije te vas ulovi pospanost, za čime najradije posežete?

Neki od najčešćih odgovora sigurno su: kava, jači čaj, energetski napitak ... No što kad bismo vam rekli da biste se mnogo bolje razbudili kad biste umjesto svega navedenog otišli i potražili stepenice?

O tom "rješenju za najbolje razbuđivanje" pisalo se nedavno u stručnom časopisu Physiology & Behavior, gdje su objavljeni rezultati istraživanja u kojem su, doduše, sudjelovale samo žene pa ne možemo tvrditi da bi trik djelovao na svakoga, no svakako je zanimljivo to što su otkrili.

Okupili su 18 žena koje su bile kronično umorne.

Njih 9 dobilo je kavu s 50 mg kofeina dok su drugu polovicu poslali šetati gore-dolje po stepenicama, punih 10 minuta, normalnim ritmom. 

Potom su analizirali njihovo ponašanje, testirali im memoriju i mjerili vrijeme reagiranja, a na upit osjećaju li se razbuđeno i koliko osjećaju da imaju energije, žene koje su hodale po stepenicama rekle su da doista osjećaju kako imaju mnogo više energije nego prije.

One koje su pile kavu osjećale su se samo budnije.

Tako su došli do zaključka da bi vas normalna fizička aktivnost, kao što je hodanje po stepenicama, mogla razbuditi bolje i od kofeina te da fizička aktivnost razbuđuje i fizički i psihički.

Kao što je već spomenuto, istraživanje je provedeno samo na ženama te se ne zna djeluje li isto na muškarce.

Pročitajte više