3 greške na dijeti kojih niste niti svjesni

Foto: Shutterstock

LJUDI općenito malo toga znaju o prehrani, pa tako i o dijetama i mršavljenju, stoga često slijepo slijede razne popularne dijete i savjete koje čuju bez da ih provjere. Iz tog razloga dijete često ne uspijevaju ili mršavljenje traje predugo, i tako se borba s viškom kilograma ponavlja i oteže daleko više od onog što je potrebno. 

Svaka učinkovita dijeta ograničava unos hrane, odnosno kalorija jer je upravo to potrebno kako bi organizam bio prisiljen sagorijevati nakupljene masne stanice. Ako je mršavljenje presporo, ili vaga nikako ne pokazuje napredak, znači da je unos kalorija prevelik i da radite neku grešku zbog koje prelazite kalorijsko ograničenje.

Evo koje vam se 3 greške lako mogu potkrasti i usporiti ili zaustaviti mršavljenje ako ne pazite na sve dok ste na dijeti:

Tekuće kalorije - mnogi zaboravljaju da kalorije ne unosimo samo kroz krutu hranu, već i s tekućinom koju pijemo. Na dijeti ne smijete zaboraviti na tekućinu koju konzumirate, jer koliko god pazili na svaku namirnicu koju stavite u usta, veliki broj kalorija lako se unese konzumirajući razne sokove, kave s dodacima, gazirana i alkoholna pića i sl. Tako se lako nadoknade sve one kalorije koje niste unijeli hranom, a to će zaustaviti mršavljenje. 

"Izleti" iz dijete - glad i želja za "zabranjenim" namirnicama najveći su neprijatelji na dijeti. Mnogima se događa da se nekoliko dana strogo drže dijete, a onda jednu večer pokleknu i uživaju u kratkom prejedanju. Ako vam se to često događa na dijeti, vaše mršavljenje sigurno neće biti uspješno. Iako možda u nekoliko dana unesete zaista malo kalorija, jedno prejedanje može to nadoknaditi. Kako bi se stvorili optimalni uvjeti za procese mršavljenja, potrebno je kontinuirano vrijeme provesti u kalorijskom deficitu. Nemojte misliti kako mršavite one dane kada strogo jedete malu količinu hrane, a povremeno se počastite prejedanjem; naš organizam odlično distribuira energijom, stoga zapravo samo "pretačete iz šupljeg u prazno".

Zdrava hrana nije i dijetalna - prevladava pogrešno mišljenje kako je namirnica koja je zdrava ujedno i dijetalna, odnosno da postoje namirnice kojih možemo puno jesti jer su zdrave pa tako neće pokvariti dijetu, neki čak odlaze u još veće zablude i misle kako neke zdrave namirnice same po sebi imaju utjecaj na mršavljenje. Međutim, sva hrana ima energetsku, kalorijsku vrijednost, stoga sva hrana može debljati, i sva hrana u određenim količinama može upropastiti dijetu- tako je, teoretski se možemo udebljati čak i od zelene salate! Ako ste na dijeti, pripazite da ne pretjerujete s bilo kojim namirnicama; ako na kutiji piše "fitness" žitarice, to ne znači da one manje debljaju od običnih. Isto tako, razno povrće i voće koje spada u kategoriju zdravih namirnica, ima osjetnu kalorijsku vrijednost pa može imati utjecaj na dijetu.


 

 

Pročitajte više