3 najvažnija pravila prije početka svakog treninga!

Foto: 123rf

POHVALNO je ako redovito odlazite na trening, međutim to samo po sebi nije preporučljivo ukoliko za isti niste odradili adekvatnu pripremu. 

Navest ćemo tri osnovne činjenice koje su nužne za kvalitetan trening koje, ukoliko se ne ispoštuju, uz narušavanje kvalitete treninga mogu prouzročiti i brojne štetne posljedice.


UNOS HRANE



Uvriježeno je pravilo kako se na trening ne dolazi gladan. Ukoliko niste unijeli dovoljnu količinu hrane za vaše tijelo ono možda neće biti u stanju odraditi trening na kvalitetan način. Zbog gladi su sve funkcije u tijelu umanjene i organizam vrlo teško tijelo možete dovesti do stanja maksimalne posvećenosti aktivnosti. Također, postoji mogućnost da zbog slabosti organizma dolazi do nepreciznih radnji koje mogu prouzročiti ozljede. Dakle, tijelo prije treninga treba dobiti optimalnu količinu energije.

Nemojte krivo shvatiti naš savjet. On se ne odnosi na unos nutrijenata određene energetske vrijednosti neposredno prije treninga. Postoji vrijeme apsorpcije hrane koje je različito za svaku pojedinu namirnicu. Imajte tu činjenicu na umu te informaciju da unos lako probavljivih namirnica mora biti najmanje sat vremena prije odlaska na fizičku aktivnost, jer na nju se ne dolazi punog želuca.

ZAGRIJAVANJE I ISTEZANJE



Svaki trening prvenstveno bi trebao poslužiti za poboljšanje vašeg fizičkog stanja. Pritom ne mislimo na konstrukciju vašeg tijela ili veličinu i izgled mišića, već na kvalitetu vašeg napretka koja će vam omogućiti daljnji napredak, a ne samo trenutno poboljšanje koje će, ako ne odmah, onda kroz dogledno vrijeme stvoriti zdravstvene poteškoće.

Vjerujemo kako se slažete s našim mišljenjem i kako odlaskom na trening nemate namjeru naštetiti svome zdravlju. Obzirom na navedene razloge vjerujemo kako ćete prije treninga odraditi istezanje svoga tijela.

Istezanje prije aktivnosti koristi se sa ciljem pripremanja tijela na istu. Ipak, prije istezanja trebala bi postojati aktivnost koja će zagrijati tijelo te pripremiti ga na istezanje. To je činjenica koju vrlo mali broj sportaša rekreativaca prakticira. Ne radi se o namjernom izbjegavanju zagrijavanja, za njega je dovoljno čak i deset minuta, već je riječ je o neinformiranosti. Sada kada ste informirani odradite aktivnost zagrijavanja te istezanja prije svakog treninga. Uzmite si dovoljno vremena kako biste odradili kvalitetno zagrijavanje i istezanje tijela. Za fizički napredak oni su jednako važni koliko i aktivnost osnovnog treninga.

NE PLANIRAJTE UNAPRIJED



Prije samog odlaska na trening ne planirajte baš svaku aktivnost. Naravno, preporučuje se izvoditi treninge određenih mišićnih skupina prema određenom rasporedu iz razloga kako ne bi dolazilo do pretreniranosti određene mišićne skupine te zanemarivanja neke druge.

Ipak, vježbe nije potrebno unaprijed precizirati, a isto se odnosi i na broj ponavljanja. Na trening odlazite kako biste udovoljili svome tijelu, stoga pratite što vašemu tijelu o određenom trenutku najviše odgovara. Cilj treninga neka ne bude ostvarenje normi koje ste si postavili, već maksimalno odrađena aktivnost koju možete ostvariti prilikom svakog treninga. 

Pročitajte više