6 velikih zdravstvenih prednosti zobene kaše

Foto: Instagram

OVAJ naizgled običan jutarnji obrok zapravo ima nevjerojatne zdravstvene prednosti.

Ne moramo vam govoriti kako je doručak najzdraviji obrok u danu i kako ga nipošto ne biste smjeli preskakati. No, itekako je bitno da taj doručak bude što zdraviji i kvalitetniji, zbog čega mnogi ljudi za njega odabiru zobenu kašu.



Zob je vrsta cjelovitog zrna, a pokazalo se kako on potiče brojne funkcije tijela, od probavnog zdravlja do razine šećera u krvi i više od toga. Kako točno? Jedan od razloga zašto je zobena kaša toliko dobra za vas jest da je zob odličan izvor topljivih i netopljivih vlakana, koji vam pomažu da se osjećate sito općenito te između obroka, što nipošto neće biti slučaj ako se za doručak odlučite za npr. krafnu.



Topljiva vlakna, koja se mogu naći u hrani kao što su ječam, grah, grašak, mrkva, voće, avokado i slično, su ljepljive tvari, koje se otapaju u vodi da se dobije materijal nalik gelu. U unutrašnjosti vašeg probavnog sustava, ona pridržavaju šećere i masti, kako bi spriječila njihov ulazak u krvotok. To može pomoći u smanjenju kolesterola u krvi i razine glukoze.

Netopljiva vlakna potiču kretanje materijala kroz probavni sustav te povećavaju stolicu, što može biti od itekakve koristi za sve one koji imaju problem sa zatvorom ili nepravilnom stolicom. Ona se nalaze u orasima, grahu, krumpiru, cvjetači, pšeničnom brašnu, pšeničnim mekinjama itd.



No, vratimo se još na prednosti konzumiranja zobene kaše za doručak. One su bogate dobrim sastojcima za vaše zdravlje, kao što su omega-3 kiseline, folati i kalij. Također, dobre su i za vaše srce, jer vam pomažu u snižavanju kolesterola.

Ne smijemo ni zaboraviti kako vam one pomažu u održavanju razine šećera u krvi stabilnom, čime umanjujete rizik od tip 2 dijabetesa.



Ekstra savjet: preskačite kupovinu gotovih zobenih kaša, jer one često dolaze s visokim sadržajem šećera te si ih rađe napravite sami s raznim svježim namirnicama. Neke od naših preporuka uključuju sljedeće namirnice: banane, kefir, chia sjemenke, orašaste plodove, bobičasto voće, cimet, med i slično.

Dobar tek!

Pročitajte više