9 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

Foto: Shutterstock

IAKO je velik dio metabolizma nasljedan, možeš ga ubrzati pravilnim izborom hrane. Svi žele imati zdrav i brz metabolizam te izgubiti višak kilograma, a ove će ti zdrave i ukusne namirnice pomoći da to i postigneš!

Bjelanjci

Bjelanjci su bogati proteinima (oko 3 grama u jednom jajetu), vitaminom D i aminokiselinama te ne sadržavaju masnoće.

Čisto meso

Čisto meso puno je željeza, a manjak minerala može znatno usporiti metabolizam. Dnevno obavezno pojedi obrok bogat željezom, kao što su npr. piletina ili čista govedina.

Voda

Metabolizam se usporava čak i pri najmanjoj dehidraciji. Pij hladnu vodu koja će potaknuti tijelo da troši više kalorija za zagrijavanje.

Ljute papričice

Ljute papričice sadrže kapsaicin, prirodni alkaloid koji ubrzava metabolizam, a bogate su i vitaminom C. Dodaj ih u hranu kao začin, no nemoj pretjerivati.

Kava

Istraživanja su pokazala da je prosječna brzina metabolizma 16 puta viša kod ljudi koji piju kavu. Kao i za ljutom hranom, nemoj pretjerivati ni s kofeinom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj jedan je od najpoznatijih čajeva koji potiču sagorijevanje masnoća.

Mlijeko

Jedno američko istraživanje pokazalo je kako konzumiranje kalcija pomaže pri razgradnji masnoća u tijelu.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice pomažu tvom tijelu da sagori više masnoća jer im je potrebno više vremena za probavljanje. Jedi žitarice koje su bogate vlaknima, poput smeđe riže i zobene kaže.

Leća

Gotovo 20 posto žena ima problema s manjkom željeza u krvi, a tijelo ne može raditi dovoljno učinkovito ako mu nedostaje neki od bitnih minerala. Jedna šalica leće ima 35 posto potrebnog dnevnog unosa željeza.

Pročitajte više