Bjelanjak - savršena namirnica svakog vježbača

Foto: Shutterstock

GOTOVO sam siguran da su vam prva asocijacija, kad se govori o prehrani bodybuildera, uz proteinske praškove – jaja! Da, jaja igraju izrazito značajnu ulogu u prehrani svakog vježbača i to nije bez razloga!

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina. Posebna su po tome što imaju visoku biološku vrijednost te je ljudski organizam sposoban iskoristiti 91 posto bjelančevina iz jaja.  Jedno cijelo, kokošje jaje, prosječne veličine sadrži oko 7 grama proteina, od toga 3 grama u bjelanjku i 4 grama u žutanjku.
 
Problem je u tome što žutanjci uz proteine sadrže i znatne količine masnoća. Zbog toga bi unos 10 cijelih jaja bio dosta loš izbor za nekoga tko pokušava unijeti veću količinu proteina u obrocima. Stoga smo skloni okrenuti se bjelanjcima u kombinaciji s minimalnom količinom žutanjaka ili čak uopće bez njih.  Bjelanjci ne sadržavaju masnoće, imaju minimalnu energetsku vrijednost,  zbog čega  su savršeni prehrambeni izbor svakog vježbača.
 
Bjelanjke možemo pripremati na niz različitih načina te ih možemo kombinirati i s drugim namjernicama. Pri njihovoj pripremi moramo paziti da ih previše ne izlažemo termičkoj obradi zbog toga što aminokiseline u njemu koaguliraju i postaju gotovo bezvrijedne.  S druge strane nije ih pametno konzumirati ni sirova zbog velikog rizika od salmonele.
 
Bjelanjak bi trebalo pripremiti tako da ga ne izlažemo previše termičkoj obradi i na taj način zadržati i iskoristiti ono najbolje iz njega.
 
Uživajte u ovoj prehrambenoj i proteinskoj krasotici! Uslast!
 
Izvor: fit-team

Pročitajte više