Index fit trening: 5 stanica za aktivaciju cijelog tijela!

Foto: Shutterstock

 

BUDUĆI da je tijelo stroj koje se vrlo brzo adaptira na nove izazove, moramo često mijenjati način na koji treniramo. Ako vam je cilj biti fit i tako izgledati, već odavno znate kako je kombinacija vježbi snage, izdržljivosti i cardio aktivnosti odlična formula za dobru formu.

Ako vam ponestane kreativnosti, trening će vam vrlo brzo dosaditi, pogotovo ako stalno radite isto- nekoliko serija uvijek istih ili sličnih vježbi, trčanje jednoličnim tempom uvijek istom rutom, vožnja kućnog bickla i sl.

Isprobajte trening u obliku stanica koji nudi bezbroj opcija i načina na koji možete organizirati svoj trening. Takav trening ima mnoge prednosti:

-može uključiti razne vrste vježbi: dinamičke vježbe, eksplozivne vježbe, funkcionalne vježbe, vježbe snage, vježbe izdržljivosti, pliometrijske vježbe itd.

-vrijeme treninga možete prilagoditi sebi, možete napraviti kraći intenzivniji trening, ili duži i lakši trening

-možete ga izvoditi s partnerom

-natjerat će vas da na razne načine stimulirate tijelo

-nije monoton i može se napravit bilo gdje i sa bilo kojim rekvizitima i vježbama

Osnovna ideja je da se trening u stanicama, kao što i sama riječ daje naslutiti, sastoji od nekoliko zamišljenih stanica na kojima se izvodi određena vježba- svaka vježba ima svoju stanicu. Vježbe se mogu izvoditi u vremenskim intervalima ili zadanom broju ponavljanja kojeg treba napraviti na svakoj stanici, a dodani sprintevi između stanica podići će trening na novu razinu.

Isprobajte jednu rutinu stanica i garantirano ćete se navući na takav tip treninga koji je istovremeno zabavan i učinkovit!

Postavite 5 stanica sljedećih vježbi u nizu kako je zapisano:

1. ZGIBOVI       - 10
2. MARINCI       - 20
3. ČUČANJ        - 15
4. SWING         - 30
5. JUMPING JACKS - 30

-na stanici svake vježbe potrebno je zadovoljiti zadani broj ponavljanja
-na sljedeću stanicu prelazite tek kada ispunite sva ponavljanja
-nakon svih stanica slijedi odmor od 3-5 minuta
-napravite 3-4 kruga

Kako bi dodatno povećali potrošnju kalorija 4. i 5. stanicu odvojite 10 metara i nakon svakog kruga napravite 5 sprinteva od jedne do druge stanice, nakon toga uzmite odmor, pa krenite u novi krug.

 
 

Pročitajte više