Jeste li pretrenirani?

Foto: Pinterest

USLIJED velike želje da se što prije postignu željeni rezultati mnogi vježbači su spremni sate i sate provoditi u teretani. S mišlju da je više bolje, pojedine mišićne grupe treniraju se i po nekoliko puta tjedno u nadi da će početi rasti i razvijati se u skladu s njihovim željama. Ponekad se još i kod kuće naprave dodatne serije sklekova, trbušnjaka, zgibova i ostalih vježbi da bi bili sigurni da to ide u pravom smjeru.

Nažalost sve što se na taj način treniranja i razmišljanja postiže je stanje pretreniranosti.
 
Uslijed nemilosrdnog iscrpljivanja organizma, prethodno opisanim tehnikama koje često prati slaba prehrana i nedovoljna količina odmora, dolazi do sljedećih simptoma koji su siguran znak pretreniranosti:
 
- nesanica
- razdražljivost
- povišeni jutarnji puls
- povećani krvni tlak
- umor
- smanjeni apetit
- depresija
- smanjena motivacija za vježbanjem
- pad imuniteta što za posljedicu ima veću mogućnost za povredama, te učestale prehlade i gripe
 
Mišići rastu van teretane, a trening je samo poticaj za njihov rast, te bi isti i trebao služiti za tu svrhu. Sat vremena je neki optimalni vremenski period kojem bi trebali izložiti svoje mišiće. To je ujedno i sasvim dovoljno da se odradi kvalitetan i intenzivan trening.
 
Dakle kratak i intenzivan trening, popraćen kvalitetnom prehranom i dovoljnom količinom odmora vode nas do cilja, a ne sati i sati provedeni u teretani.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više