Kada koristiti sprave, a kada slobodne utege u teretani?!

Foto: Shutterstock



SVAKI bolje opremljen fitness centar sadrži veliki broj različitih sprava na kojima možemo aktivirati sve mišiće na tijelu. Mnogi rekreativci vježbaju samo na mašinama, a zaboravljaju osnovnu opremu koju svaka teretana mora imati- slobodne utege.

Vježbe možemo razlikovati prema tome izvode li se one na spravama ili sa slobodnim utezima. Slobodni utezi su zapravo svi rekviziti (šipke, bučice, girje, medicinke i sl.) koji nisu fiksirani i s kojima možemo raditi vježbe u sve tri dimenzije, dok su mašine dizajnirane tako da se na njima izvodi ograničen pokret u dvije dimenzije. Upravo zbog toga vježbanje na spravama ima mnoge nedostatke, stoga ne treba na njima provoditi previše vremena- uhvatite se šipki i bučica. 

Koje vježbe je bolje raditi i kada prednost imaju slobodni utezi, a kada
sprave?

 
Generalno, slobodni utezi uvijek imaju prednost i veći dio treninga bi se trebao sastojati od slobodnih vježbi, dok razne sprave mogu biti dobar dodatak. Vježbe sa slobodnim utezima sličnije su našim svakodnevnim funkcionalnim pokretima i radnjama, te aktiviraju veći broj mišića na različite načine. Primjerice, razlika u aktivaciji mišića kod slobodnog stražnjeg čučnja i nožnog potiska na "leg press" mašini je prilično velika jer će slobodni čučanj uključiti jako puno mišića trupa koji imaju ulogu stabilizacije, dok će u drugom slučaju njihovu ulogu preuzeti konstrukcija sprave.

Uvriježeno je i mišljenje kako se slobodni utezi koriste za dobivanje mišićne mase, dok se na spravama "toniziraju" mišići i ostvaruje definicija, što je potpuno pogrešno. Na kojem god cilju radili, trening uvijek treba bazirati na slobodnim utezima, međutim neke prednosti imaju i vježbe na spravama. Ako vam je cilj oblikovanje mišića poželjno je mišiće izolirati na nekoj od sprava kako bi se oni dodatno zamorili tako što će se više aktivirati ciljani mišić. Isto tako sprave mogu poslužiti za jačanje mišića kao dio rehabilitacije od ozljeda, jer ne opterećuju ozljeđene zglobove. Prednost vježbanja na spravama jest ta što je manja mogućnost od ozljede i lakše se nauči i svlada izvedba pokreta, stoga je poželjno da starije osobe više koriste sprave.  

 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.