Koje će vježbe adekvatno razviti mišiće prsa?

Foto: Shutterstock

MIŠIĆI prsa velika su skupina mišića u obliku lepeze koja često ostaju nedovoljno razvijena zbog neadekvatnog treninga. Prsa možemo podijeliti na donji, srednji i gornji dio, pa tako razlikujemo i vježbe koje će više aktivirati određeni dio prsa. Mišići prsa zaduženi su za pokrete potiska, ali i za pokret adukcije ruku, stoga sve to treba obuhvatiti dobrim vježbama.

Često se događa da rekreativci imaju dobro razvijen srednji dio prsa, ali donji i gornji dio znatno zaostaju. Razlog tome je što pretežito rade ravne potiske poput vježbe bench press, sklekova i ostalih potisaka na ravnoj klupi, a sve te vježbe najviše aktiviraju srednji dio prsa.

Postoji bezbroj složenih i jednostavnih vježbi za prsa, ali kako bi ravnomjerno razvili mišiće prsa u cijelosti, potrebno je raditi vježbe koje ih aktiviraju pod kosim i kontrakosim kutem, te osim vježbi potisaka raditi vježbe razvlačenja. Angažirate li prsa na sve ove načine, rezultati zasigurno neće izostati, te neće postojati slabi dijelovi prsa.

Evo nekoliko primjera kako na različite načine aktivirati mišiće prsa:

Vježbe za gornji dio prsa- uključuje sve vježbe potisaka i razvlačenja na kosoj klupi, kao primjerice potisak bučicama na kosoj klupi: 

Vježbe za srednji dio prsa- osim svih ravnih potisaka, kako bi dobro aktivirali unutarnji dio prsa koji također često ostaje zanemaren, isprobajte vježbe razvlačenja kao što je razvlačenje na sajli:

Vježbe za donji dio prsa- odnosi se na sve vježbe koje se rade pod kontrakosim kutem. Osim propadanja, odlične vježbe s vlastitom težinom koja će snažno aktivirati donji dio prsa, možete u svoj trening ubaciti vježbu popu kontrakosog bench potiska:


 
 

Pročitajte više