Maline: Ukusno voće koje sprječava debljanje i dijabetes

Foto: Shutterstock

MALINE imaju malo kalorija i puno vlakana - idealnu kombinaciju za borbu protiv viška kilograma! 
 
Ova biljka iz porodice ruža ima ukusne, slatke plodove, a može se naći u Europi i sjevernoj Aziji. Njena ljekovita svojstva poznata su diljem svijeta, a ako već ne voliš maline, sada ćeš se sigurno zaljubiti u njih.
 
Osim što su dobar izvor vitamina C, maline sadrže i korisne fitokemikalije i elaginske kiseline, te se tako bore protiv tumora. Listovi maline sadrže organske kiseline, tanin i flavonoid te se koriste za ispiranje usta i liječenje bolesti probavnog i kardiovaskularnog sustava. Plod maline odličan je za borbu protiv virusa i snižavanje šećera u krvi, dok malinov sirup jača srce. Sve u svemu, ovo bobičasto voće prepuno je antioksidansa i trebalo bi biti dio tvoje svakodnevice.
 
Izbor malina lak je posao, bitno je samo birati one koje nemaju zelene dijelove jer to znači da nisu dovoljno zrele. Izbjegavaj i one koje djeluju trulo ili po sebi imaju plijesan. Pakiraju se uvijek u jednom sloju jer su vrlo krhke, čuvaju se na hladnom mjestu, a najbolje ih je pojesti isti dan.
 
Vrlo su ukusne kad se jedu same, ali možeš ih koristiti na bezbroj načina. Za ove tople, ljetne dane najbolje je napraviti osvježavajući desert.
 
Isprobaj hladni desert od malina:
 
Maline stavi u blender, dodaj malo obranog mlijeka i svježeg limunovog soka, pa sve dobro izmiješaj na najmanjoj brzini. Smjesu prelij u posudu koju možeš hermetički zatvoriti te zaledi u zamrzivaču. Zaleđenu smjesu još jednom izmiješaj u blenderu ili procesoru hrane, te ponovo zaledi. Ovaj ukusan desert zasladit će te i osvježiti, bez da brineš o kalorijama.
 
 

Pročitajte više