Mršavljenje za laike: Izgubite kilograme u 3 jednostavna koraka!

Foto: Shutterstock

IZGUBITI kilograme i nije toliko teško. Mnogi smatraju kako imaju loš, spor metabolizam koji im nikako ne dopušta da smršave, ili pak misle da treba jako puno odricanja; kako ništa neće jesti i kako se trebaju satima i satima mučiti na treningu za bilo kakve rezultate. Međutim, činjenica jest kako zapravo velika većina ljudi može vrlo jednostavno izgubiti višak kilograma. Dovoljne su manje, ali bitne promjene koje će natjerati tijelo da se riješi viška masnih naslaga i bez problema možete izgubiti 3-4, pa i 6-7 kilograma u kratko vrijeme.

Ponekad treba krenuti malim i jednostavnim koracima. Probajte slijediti ova 3 koraka za potpune laike i već u kratko vrijeme postići ćete vidljive rezultate- garantirano!

1. Dijeta

Za ovo jednostavno mršavljenje nećete morati posebno brojati kalorije, paziti na svaku namirnicu koju jedete, ili drastično mijenjati dijetu, već samo smanjiti unos hrane. Pretpostavka je da se hranite prosječno: većina obroka su tradicionalno "hrvatski" ili mediteranski, spremljeni kod kuće, a ponekad kada nemate vremena pojedete nešto usput, nekakvu "fast food" hranu ili nešto iz pekare, te jedete 3 ili 4 obroka na dan. Ne morate ništa od toga promijenit osim sljedećeg:

-prvih 10 dana smanjite jedan obrok u danu na pola

-sljedećih 10 dana smanjite dva obroka u danu na pola

-narednih 10 dana smanjite tri obroka na pola

-ukoliko ste do sada jeli četri obroka na dan, smanjite još jedan obrok na pola i nastavite tako još 20-30 dana

Dakle, vrlo jednostavno, samo pojedite upola manje vašeg uobičajnog obroka. Krenite prvo od ručka, međuobroka, pa večere i na poslijetku prepolovite još i doručak te posljednjih 20-30 dana jedite ukupno upola manje nego sada. Ne morate obroke posebno vagati ili mjeriti, ali budite realni i pojedite otprilike pola od onoga što bi inače pojeli.

2. Aktivnost

Dodatna aktivnost je svakako odličan alat za mršavljenje i vaš drugi korak je da je povećate. Ne morate voditi računa o nekakvim posebnim vrstama treninga, posebnim vježbama i rekvizitima, već se potrudite na bilo koji način više fizički aktivirati. Krenite od najjednostavnijih načina poput odlaska na posao pješice, penjanje stepenicama umjesto korištenja dizala, radite duže i češće šetnje, idite u trgovinu pješke ili bicklom, zapravo uvijek kada ste u mogućnosti hodajte.

Naravno, što više aktivnosti imate, rezultati će biti bolji i brži, stoga ipak pokušajte s nekom ciljanom aktivnošću poput bicikliranja, joggiranja ili rolanja. Tri ili četri puta tjedno u trajanju od 45-60 minuta će biti sasvim dovoljno. Ukoliko imate vremena i volje dodajte tome još neke vježbe snage i izdržljivosti.

3. Izbacivanje "skrivenih" kalorija i odmor 

Ono što često mnogima promakne i čude se tome kako nikako ne mogu smršaviti su tzv. skrivene kalorije koje, unijete na rane načine, mogu usporavati ili onemogućiti mršavljenje. To su kalorije iz raznih sokova, alkoholnih napitaka, kave i čajeva s dodacima, te razni umaci, preljevi za salate, grickalice i sl. Sve što pojedemo ili popijemo ima neku kalorijsku vrijednost. Iz tog razloga, osim što je vaš zadatak postepeno smanjivanje obroka, morate još voditi računa o tome da ne unosite skrivene kalorije iz navedenih izvora. Možete piti pretežito običnu vodu, a čaj i kavu bez dodataka, te sve nepotrebne kalorije iz alkohola, raznih umaka, dodataka hrani i grickalica smanjite na minimum ili još bolje, u potpunosti izbacite. Uz to vodite računa o adekvatnom odmoru jer kvalitetan san i opuštanje smanjuju razinu stresa koja vas može kočiti u mršavljenju.


 

Pročitajte više