Osteoporoza - "tihi ubojica" koji prijeti ženama

Foto: Shutterstock

GOTOVO 200.000 osoba, poglavito žena, u Hrvatskoj ima osteoporozu, a oko 400.000 osteopeniju, što znači da im gustoća koštane mase opasno slabi. Drugim riječima, osteoporozu u nas ima 34 posto starijih od 50 godina ili svaki treći u rizičnoj dobi, a uglavnom su to žene.

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Naime, osteoporoza nerijetko rezultira prijelomima kuka, zapešća i kralježnice pri čemu se kralješci doslovno smrve.
 
Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koja se karakterizira smanjenjem mineralne gustoće kosti (gubitak kalcija iz kosti). To dovodi do smanjenja čvrstine kosti, povećanja fragilnosti i porasta rizika za nastanak prijeloma kosti.
 
Brojna znanstvena istraživanja svjedoče o neizmjernoj vrijednosti tjelesne aktivnosti za održavanje koštane gustoće. Naime, kada kosti kontrolirano i planirano opteretite tjelesnom aktivnošću, one će reagirati tako da će s vremenom postati snažnije.
 
Tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i zdrave životne navike predstavljaju okosnicu dobrog zdravlja i dobre "zalihe" koštane mase. S tjelovježbom je najbolje započeti prije nego li se uopće primijete osteoporozne promjene.
 
Dakle, problem s osteoporozom povezan je s manjkom kalcija. Naime, 99 posto kalcija u organizmu pohranjeno je upravo u kostima i zubima. Osim čvrstine kostiju, kalcij utječe na otkucaju srca, kontrakciji mišića, slanju živčanih signala u mozak i drugim tjelesnim funkcijama. Ako tijelo nema dovoljno kalcija ono će ga povući iz kostiju, čime kosti slabe i postaju krhkije.
 
Najbolji način da žene spriječe razvijanje osteoporoze jest da prije tridesete godine života planiranim i kontinuiranim vježbanjem uz sustavno praćenje stručnog osoblja pokušaju što je više moguće ojačati svog tijela. Osim tjelovježbe, prevenciju osteoporoze možete pojačati unosom hrane bogate kalcijem, suplementacijom kalcijem te izbjegavanjem alkohola i cigareta.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više