Križobolja - bolest nezdravog životnog stila

Križobolja - bolest nezdravog životnog stila

Foto: Shutterstock

KRALJEŽNICA je jedan od najsnažnijih dijelova tijela, a bol u tom dijelu tijela prati čovjeka najvjerojatnije od početka njegova razvoja pa sve do danas. Bol u leđima cijena je evolucije - prijelaz iz četveronožnog u uspravni hod omogućio je čovjeku dominaciju na Zemlji, ali i opteretio kralješnicu. U razvijenim zemljama, 50 do 80 posto stanovništva iskusilo je bol u leđima. Prve križobolje mogu se javiti već oko 30. godine, a najčešće su rezultat nezdravog stila života, s premalo kretanja, a previše sjedenja na poslu, u slobodno vrijeme, uz računalo, u automobilu...

Kralježnica je koštani stup dug oko 75 cm u muškaraca i 65 cm u žena. Sastoji se od 33 kralješka koji su međusobno u vratnom, grudnom i slabinskom dijelu povezani međukralježničkim kolutima (disci intervertebrales), a u krstačnom i trtičnom dijelu su srasli i čine istoimene kosti. Podržava ju oko 140 mišića koji upravljaju njezinim pokretima - od mišića vrata, leđa i prsnog koša, do mišića trbuha i dna zdjelice. Od 33 kralješka, 24 ih je povezano međukralježničkim kolutima koji elastično raspodjeljuju opterećenja. U svakom kolutu nalazi se vanjski vezivni prsten, a u sredini mekana jezgra, koja poput opruge ublažava potrese pri prijenosu sila. Ta jezgra je poput hladetinaste mase koja kod mladih ljudi sadrži i do 88 posto vode. Promjene u mekoj jezgri započinju već u pubertetu, a s godinama se sadržaj tekućine smanjuje čak na 70 posto. No, unatoč promjenama međukralježničkim diskusima, njihovo se opterećenje s godinama ne smanjuje.
 
Križobolju možemo podijeliti na:
 
- AKUTNU KRIŽOBOLJU
 
Nastaje naglo, najčešće nakon "krivog" pokreta ili podizanja tereta, pri čemu se osjeća bol u donjem dijelu leđa. Bol može biti tako jaka da bolesnik ostane trenutačno ukočen u određenom položaju. Ako je pritisnut i živac koji na tom mjestu izlazi iz kralješnice, bol "sijeva" duž noge, nekada sve do stopala. Takvo stanje nazivamo lumboishialgija ili "išijas".
 
- KRONIČNU KRIŽOBOLJU
 
Smatra se bol u leđima koja traje više od 14 dana, a posljedica je dugotrajnih, kroničnih procesa starenja i trošenja kralješnice (degenerativnih promjena). Deformirani kralješci i diskusi, upale malih zglobova te promjene na ligamentima i mišićima, mogu pritisnuti živčane strukture uzrokujući bol. Tada je bol dugotrajna ili se javlja povremeno uz osjećaj zakočenosti, ali je uvijek blaža od akutne.
 
Čvrsti mišići, zdrava leđa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Za zdravlje kralježnice izuzetno je važno postići prirodnu i ujednačenu napetost svih mišića i redovito izvoditi vježbe za njihovo jačanje.
 
Kretanje je najbolja zaštita kralježnice, jer samo redovita izmjena mirovanja i opterećenja omogućuje prokrvljenost kralješaka i mekih tkiva kralješnice koji tako mogu primati hranjive tvari i uklanjati vlastite otpadne proizvode. Kralješnici najbolje odgovara plivanje, košarka, odbojka, rukomet te planinarenje. Važno je istodobno održavati primjerenu tjelesnu težinu, jer zbog svakog kilograma viška na trbuhu, kralješnica trpi opterećenje od 7 kilograma!
 
Zbog sjedilačkog načina života poremećaji kralješnice vrlo su česti, ali vrlo je jednostavno održavati zdravlje kralješnice. Kako biste izbjegli daljnje probleme:
 
- redovito vježbajte i održavajte mišiće leđa i trbuha jakima
- promijenite položaj sjedenja i pokušajte se što više kretati kada radite za stolom
- pratite jesu li psihološki faktori uzrok bolova u vašim leđima i naučite kako savladati stres
 
Izvor: Fit-team
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara