Fizička aktivnost liječi depresiju

Foto: Shutterstock

ZNATE li da godišnje od depresije oboli 19 milijuna odraslih osoba diljem svijeta?

Depresija spada u skupinu poremećaja karakteriziranih kao poremećaji raspoloženja (unipolarni poremećaj). To je teško psiho-fizičko stanje praćeno raznim nuspojavama i popratnim efektima. Depresivno raspoloženje karakterizira povlačenje bolesnika u sebe, potištenost, pad vitalnih dinamizama, nesanica, gubitak apetita, opsjednutost crnim mislima, usporeni misaoni tijek, beznadnost i bespomoćnost.

No, znanstvenici su studijama potvrdili jedno izvrsno rješenje - vježbanje liječi depresiju! Znanstvenici predlažu primjenu strukturalno jednostavnih kretnih struktura (npr. trčanje, plivanje, veslanje, bicikliranje).
 
Nažalost mnogih, to ne znači da ćete jednim treningom izliječiti ovo teško psihičko stanje, već da će vam redovna fizička aktivnost pomoći da se izliječite od ovog teškog bremena.
 
Studije provođene od početka osamdesetih godina prošloga stoljeća do danas potvrdile su da će tjelesna aktivnost poboljšati raspoloženje i olakšati simptome depresije. Neki od načina na koje vježbanje djeluje je oslobađanje "osjećam se dobro" kemikalija u mozgu. Vježbanje će pomoći da poboljšate kondiciju što će vam pomoći da povećate vlastito samopouzdanje. Isto tako pomoći će vam da udaljite depresivne misle od sebe. Vježbanje (ako ga obavljate vani ili nekom klubu) pomoći će vam da sretnete nove ljudi i steknete nova prijateljstva. Jednostavno pozdravljanje s drugom osobom ili izmjena osmjeha pomoći će vam da se osjećate bolje.
 
North i suradnici prikazali su rezultate meta-analize koja je uključila 80 istraživanja provedenih krajem 20. stoljeća, a koja su proučavala utjecaj vježbanja na depresiju. Sažetak rezultata meta-analiza:
 
- aerobno i redovito vježbanje učinkovito ublažava depresiju
- najveće smanjenje depresije vidljivo je kod ispitanika u programu psihološke skrbi
- vježbanje je povezano sa smanjenjem obilježja i stanja depresije
- vježbanje učinkovito ublažava depresiju kod mentalno zdravih osoba, kao i onih uključenih u psihijatrijsko liječenje
- sve vrste vježbanja (aerobno i anaerobno) učinkovito ublažavaju depresiju
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- trajanje programa vježbanja (u tjednima) kao i količina vježbanja (u tjednu) vezani su uz stupanj smanjenja depresije
- vježbanje je učinkovitije od opuštanja i ugodnih aktivnosti u ublažavanju depresije
 
Uvjeti odvijanja tjelovježbe također su vrlo značajni za postizanje pozitivnih psihičkih promjena. To su:
 
- frekvencija vježbanja, odnosno uključenost u tjedni program, čime se osigurava kumulaciju kratkoročnih promjena raspoloženja (najmanje 3 puta tjedno);
- intenzitet vježbanja. Većina autora preporučuje umjereni (neki čak i visoki) intenzitet tjelovježbe, jer se u uvjetima niskog intenziteta tjelovježbe ne javljaju korisni psihički učinci;
- trajanje vježbanja, tj. trajanje jedne aktivnosti bavljenja nekom tjelesnom aktivnošću. Smatra se da je za postizanje barem minimalnih psihičkih promjena potrebno najmanje 20 - 30 minuta, no znatno se bolji učinci postižu ukoliko jedna aktivnost traje puni sat, tj. 60 minuta.
 
I dalje ste depresivni? Pokrenite se, što čekate!?
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara