Što jesti, kako vježbati... Fitness trener Marcel de Privitellio odgovara na vaša pitanja!

NA NAŠU mail adresu svakodnevno stižu brojna pitanja vezana za prehranu, mršavljenje i vježbanje!
 

Fitness trener Marcel de Privitellio odgovara na sve što te zanima, a ukoliko imaš pitanje ili trebaš savjet, javi nam na mail fit@index.hr s naslovom "Index Fit pitanja"!

Pitanje

Ima 6 mjeseci od kad sam rodila. Prije trudnoće sam imala 65 kg, a sad imam oko 80. Ima tjedan dana da sam počela trčati ali bi uz to i neku dijetu, pa me zanima koja je najučinkovitija i najbrža. A uz to i neke vježbe pa me zanima koje. Trebala bih skinuti drob i imam sad jaka bedra i stražnjicu. Da do ljeta mogu na plažu ići bez srama. Hvala unaprijed.

Odgovor

Ne postoji najbolja i najbrža dijeta. Sve poznate dijete u suštini imaju isti cilj- smanjiti unos hrane. Najvažnije kod gubitka kilograma jest da unosimo manje energije nego što potrošimo.
Za početak probaj izbaciti nepotrebne kalorije kao što su primjerice slatkiši i grickalice, gazirani i ostali umjetni sokovi, izrazito masnu i prženu hranu. Neka tvoji obroci sadrže cjelovite žitarice,
meso, ribu, jaja, povrće i voće. Ako je do sada prehrana bila prilično neuredna, već ta promjena će učinit svoje i na taj način ćeš unijeti manje kalorija nego prije. Potrebno je promjeniti prehrambene navike, a ne tražiti magičnu dijetu. Nadalje, nastavi trčati a kreni s najjednostavnijim vježbama koje možeš izvodit doma kao što su razne varijacije čučnjeva, iskorak, sklekovi, trbušnjaci, "glute bridge", "mountain climbers", "burpees" i druge.

Pitanje


Bok. Na dijetu sam krenula 16.10.2013. Zapravo to nije bila dijeta nego zdravi način hranjenja. Jela sam sve ali u umjerenim količinama te sam trenirala 6 puta tjedno (3 puta tjedno kružni trening, 3 puta tjedno zumbu). Rezultata je bilo, ali jako malih. Tako sam od 25.1. odlučila da ću izbaciti sve mliječne proizvode (sir, jogurt, mlijeko zamijenila sojinim), kruh uopće ne jedem, svu vrstu tjestenine, slatko, kolače. Uglavnom mi se prehrana sastoji od voća, povrća, bijelog mesa, juhe, te sam i  dalje nastavila trenirati intezivno 6 sati tjedno+vožnja biciklom. Pijem na dan 3 ipo 4 l.vode. Ali rezultati su jako mali te sam se požalila trenerici. Ona mi je savjetovala da izbacim sol iz prehrane jer sol zadržava vodu u tijelu. Ja sam to i napravila. Već dva tjedna doslovno  jedem sve 'bljutavo' i hrana je jako neukusna, ali to je dobro jer manje pojedem. Zanima me dali je stvarno moguće da je krivac za moje sporo mršavljenje zadržavanje vode u tijelu i sol ? Moj najveći problem su bokovi i bedra! Na gornjem dijelu tijela gotovo i nemam viška. Hvala

Odgovor

Moguće je da se radi o retenciji vode. Potrebno je strpljenje jer će nakon nekog vremena tijelo smanjiti zadržavanje vode koje se obično više događa ženama početnicama. Sol potiče zadržavanje vode ali je važan dio prehrane i nemoj je izbaciti na toliko dugo vremena. Eventualno izbaci sol na nekoliko dana, jedi puno povrća, također izbaci namirnice bogate natrijem i unosi puno vode.  Ukoliko još dugo vremena prođe bez većih pomaka onda jednostavno ne radiš neke stvari dobro; jedeš previše kalorija. Prati nekoliko dana koliko zapravo kalorija jedeš, vodi dnevnik ako ti je lakše, iako po ovome što si navela malo je vjerojatno da unosiš puno kalorija. Uz toliko aktivnosti i reduciranu prehranu rezultati moraju doći.

Pitanje


Poštovanje, imam 21 godinu, visina 192 cm, težina 100 kg; bavim se rekreativnim plivanjem. Plivam tjedno 2 do 3 puta intenzivno. Nisam fan teretane. Zanima me je li to dovoljno, plivati da bih izgubio barem 5 kg te učvrstio mišiće i oblikovao tijelo, ne zanima me toliko dobivanje neke ogromne mišićne mase; te me posebno zanima režim prehrane koji savjetujete za umjerenog plivača jer znam da se dosta razlikuje od onog koji koriste oni koji idu u teretanu. Unaprijed hvala.

Odgovor

Koliko ćeš mišića izgraditi plivanjem i u kojoj mjeri? Ne znam. Teško je na to pitanje dati konkretan odgovor jer to ovisi o zaista puno faktora, a najviše o tvojoj genetici. Doći ćeš do određene točke i tu će napredak stati, ukoliko nisi zadovoljan morat ćeš koristitit druge metode kako bi izgradio nešto više mišića- vježbe snage i jakosti. Što se tiče gubitka kilograma, plivanje je aktivnost kojom se troši puno kalorija i dobar je alat u tom slučaju, naravno ukoliko je nešto više pažnje posvećeno i prehrani. Što se tiče izbora namirnica prehrana se ne mora toliko razlikovati od nekoga tko se bavi treningom s utezima, obroci se moraju bazirati na namirnicama bogatog nutritivnog sastava. Razlika je samo u količini određenih nutrijenata. Ukoliko ti je cilj izgubiti masne naslage morat ćeš reducirati prehranu; najbolji način je za početak smanjiti unos ugljikohidrata.
 

Pročitajte više