Što učiniti kada mršavljenje stane?

Foto: Shutterstock


U FITNESSU cilj mršavljenja uvijek mora biti gubitak isključivo potkožnog masnog tkiva, a za postizanje istog koristimo dva alata: reduciranu prehranu (dijeta) i trening. Reduciranje prehrane je neophodno, jer organizam neće biti prisiljen koristiti uskladištene masne stanice i mi nećemo mršavjeti dok god unosimo onu količinu kalorija koju i trošimo, i upravo zato je to primarna stvar koju moramo napraviti- ograničiti unos kalorija. Trening će poslužiti kao dodatna potrošnja kalorija kako bi mršavljenje bilo lakše i brže, ali neće biti učinkovit ako prehrana nije reducirana.


Ako ste dobro upotrijebili oba alata, rezultati neće izostati, ali ponekad ne ide sve tako glatko pa iako mislite da radite sve kako treba, mršavljenje je stalo ili napredak ide jako sporo. Što onda poduzeti?

Budite strpljivi

Ako je prošlo tek nekoliko tjedana od kada ste krenuli na dijetu, nemojte još donositi zaključke unaprijed kako možda radite nešto krivo, već pričekajte još neko vrijeme i držite se početnog plana. Naime, iz raznih razloga mršavljenje može biti znatno "odgođeno" ili prikriveno. Najčešće je riječ o većem zadržavanju vode u tijelu pa vaga pokazuje istu kilažu, dok se zapravo i dogodio određeni gubitak masnog tkiva. Stoga, nemojte ništa mijenjati i pričekajte prve rezultate koji mogu biti vidljivi tek i za 4-5 tjedana.

Smanjite unos kalorija

Najbolje dijete su one koje od vas traže da barem približno znate koliko kalorija dnevno unosite. U početku dijete obično se unos kalorija smanjuje za 300-500 kalorija dnevno. Nakon nekog vremena to više neće biti dovoljno za mršavljenje, pa ćete morati dodatno "rezati" dnevni unos hrane. Ako ste već neko vrijeme na dijeti, ostvarili ste nekakav napredak ali je mršavljenje stalo, smanjite unos kalorija za dodatnih 10-20%. Postepeno smanjivanje kalorija je gotovo uvijek najbolji pristup mršavljenju.   

Ubacite dodatnu aktivnost

Neki vole više trenirati kako bi mogli više i jesti. Ako primijetite da je mršavljenje stalo, a već ste na dijeti i već jedete prilično malo hrane, probajte ubaciti dodatne treninge koji su fokusirani isključivo na veliku potrošnju kalorija, primjerice isprobajte metaboličke intervalne rutine (HIIT trening) za koje vam ne treba puno vremena, ali takav tip treninga ostvaruje veliku energetsku potrošnju. Ubacite jedan trening u svoj tjedni raspored, pa za dva tjedna povećajte frekvenciju i radite dva takva treninga tjedno.

Preispitajte svoju dijetu i koliko zapravo jedete

Ako ste pak proveli zaista dugo vremena na dijeti, k tome i dodatno trenirate, ali kilogrami nikako ne idu dolje, znači da nešto radite krivo- a greška je uvijek u prehrani. Organizam neće sagorijevati salo dok god unosite dovoljno kalorija koje su potrebne za održavanje. Mnogi misle da su na dijeti, a ne znaju ni približno koliko kalorija unose dnevno. Rekreativci imaju lošu percepciju o tome koliko hrane zapravo jedu. U tom slučaju, naučite brojati kalorije i pratite 4-6 dana sve što jedete. Izračunajte koliko kalorija u prosjeku dnevno unosite i je li to ispod granice koja je potrebna za mršavljenje. U velikoj većini slučajeva primijetit ćete da ste griješili, a ako mjesecima ne mršavite a jedete znatno manje kalorija nego što trošite, obratite se svom liječniku.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više