"Total rep" metoda: Izvuci maksimum na svakoj vježbi

Foto: Shutterstock


VOLITE raditi vježbe snage, ali dosadilo vam je stalno raditi istu shemu serija i ponavljanja? Ili pak mjerite vrijeme, ali to može biti vrlo varljivo budući da se može dogoditi da ne napravite dovoljno ponavljanja. Isprobajte zato "total rep" metodu i tako ćete svaki puta odraditi adekvatnu količinu ukupnog rada kod neke vježbe.


Uzmimo za primjer da neku vježbu radite u 4 serije po 10 ponavljanja, što je ukupno 40 ponavljanja. Obično prve dvije serije napravite jako dobro, kod treće serije vam je već nešto lošija forma izvođenja vježbe jer ste umorni, a zadnju seriju možda ni ne napravite do kraja jer prije dođe do otkaza. "Total rep" metoda će se pobrinuti da svaki puta napravite zadanih 40 ponavljanja i sva ponavljanja odradite dobrom formom.

Nakon zagrijavanja odaberite opterećenje s kojim ćete jako teško, ali pravilno napraviti prvih 10 ponavljanja (može biti jedno više ili jedno manje). Nakon toga odmorite, pa krenite u novu seriju. Sigurno nećete napraviti 10 ponavljanja, ali napravite maksimalan broj ponavljanja sa opterećenjem s kojim ste počeli prvu seriju. Odmorite, a zatim napravite novu seriju. Zadatak je ispuniti ukupno 40 ponavljanja u bilo koliko serija- važno je zadržati teško opterećenje i pravilnu formu.

"Total rep" metodu možete primjeniti na svim vježbama. Nećete propuštati ponavljanja i koristit ćete velika opterećenja u svakoj seriji koja će stimulirati mišiće na rast i razvoj budući da će ukupna količina rada vaših mišića biti veća.


 
 

Pročitajte više