Ukusni peksimeti (uštipci) za svaku dijetu

Foto: T.M.

PREHRANA današnjeg čovjeka se velikim dijelom zasniva na žitaricama. Brašno je vladar većine brzo gotove hrane, što je modernom čovjeku uvijek nadohvat ruke. Nije to slučajno - kruh je oduvijek bio glavna namirnica radničke klase koja je trebala biti dovoljno sita (zadovoljna) te opskrbljena s dovoljno energije (dugi lanci ugljikohidrata koje krv na kraju ipak prepoznaje samo kao šećer).

Otkrit ćemo vam tajnu! Žitarice su skupina vrlo teško probavljivih namirnica. Neke životinje koje se njima hrane imaju visoko razvijen probavni sustav njihove prerade, a mi ljudi ne spadamo u tu vrstu. Osim toga, današnje sorte pšenice su samo slične onima od kojih su naše bake pekle kruh i njihov nutritivni sastav je još siromašniji, dok antinutrijenata ima još više nego prije. Od takve se pšenice rade današnji pekarski proizvodi i tjestenina.

FERMENTACIJA
 
Fermentacija je proces koji oponaša ono što se događa u želucima životinja koje jedu žitarice, jer se za vrijeme natapanja gluten i drugi teško probavljivi proteini dobrim dijelom razgrađuju na jednostavnije komponente. Na taj način ćete svoje brašno djelomično probaviti prije nego li ga i pojedete.
 
Ne postoji točno određena definicija peksimeta, ukusnih peciva, kruščića ili uštipaka koji pašu uz naprosto svako jelo. Međutim, postoji točno određen način na koji ih spremamo.

PEKSIMETI
 
Nije potrebno puno sastojaka, ali da bi napravili što kvalitetniji obrok, priprema zahtijeva vrijeme da brašno fermentira. Srećom, tome nije potreban nikakav dodatni angažman.

Sastojci:
 
- 1 kg zobenih pahuljica,
- 1 l kefira ili jogurta,
- 250 g sjemenki suncokreta, sezama ili lana,
- 1 žličica sode bikarbone,
- sol
- začini (origano ili ružmarin)

Priprema:
 
U blenderu napravite brašno od zobenih pahuljica, a zatim ih u velikoj posudi pomiješajte s kefirom. U našoj se kuhinji uvijek nalazi domaći kefir kojeg pripremamo od mlijeka travom hranjenih krava, ali bilo koji kupovni kefir ili jogurt će poslužiti. Dobro izmiješajte i ostavite stajati 24 sata na sobnoj temperaturi.
 
Smjesi dodajte blenderom usitnjene sjemenke i posolite. Ne bi trebala postati pre gusta, ali ni ostati tekuća. Višak tekućine možete pokupiti dodavanjem žličice psylium ljuspica ili chia sjemenki, a gustoću dobiti žlicom mekinja.
 
Ostavite stajati nekoliko minuta, dodajte žličicu sode bikarbone i promiješajte. Tijesto će se odmah početi dizati te je to pravi trenutak da ga počnete peći. Možete koristiti obični pekač ili pekač za vafle. Žlicom zagrabite tijesto i otisnite ga na ploču za pečenje. Po vrhu pospite nekoliko sjemenki sezama ili suncokreta i malo začina. Na ravnu ploču hitrog pekača ih stane oko 6 komada. Poklopite i već nakon desetak minuta izvadite! U pekaču za vafle će imati puniji oblik, ali im je potrebno nešto više vremena za pečenje. U svakom slučaju, nećete požaliti, jer su super ukusni i što je najvažnije, zdravi!

PEKSIMETI S GRAŠKOM I MRKVOM
 
 
Sastojci:
 
- pola kg zobenih pahuljica,
- 1 veliki kefir ili jogurt (najbolje domaći),
- pola vrećice mrkve i graška,
- sol

Priprema:
 
U kefiru ili jogurtu natopite sitno mljevene zobene pahuljice te ostavite da fermentiraju 24 sata. Posolite. Pola vrećice zaleđenog graška i sitno sjeckane mrkvice skuhajte ili popržite i potom ubacite u mikser. Usitnite, ali ne u pastu već na krupnije komadiće. Dodajte fermentiranim zobenim pahuljicama i promiješajte! Po želji dodajte kima ili kurkume. Dvije palačinke se mogu dobiti u jednom pečenju na hitrom pekaču, bez imalo ulja. Doza je jedna žlica, a ako možete teflonsku stranu okrenuti na glatku površinu, palačinke će biti potpuno plosnate, kao da su pečene na tavi. Servirajte sa svježim sirom ili nekim drugim namazom.
 
Izvor: Fit-team
 

Pročitajte više