Vitamin C smanjuje rizik od moždanog udara

Foto: Shutterstock

VITAMIN C koje možete pronaći u narančama, limunu i mnogom drugom voću i povrću, čini se, ima niz blagodati za vaše zdravlje o kojima se dosad nije znalo! Naime, znanstvenici su došli do zaključka prehrana bogata namirnicama koje obiluju vitaminom C značajno smanjuje opasnost od moždanog udara. Ova spoznaja trebala bi biti dobar poticaj svima da dan započnu svježe cijeđenim sokom od naranče!

Vitamin C možete pronaći u narančama, limunu, jagodama, paprikama, brokuli i mnogim drugim namirnicama pa imajte na umu da svakoga dana na jelovniku imate neke od njih. Ovaj vitamin pomaže u izgradnji proteina koji sačinjavaju našu kožu, tetive, ligamente i krvne žile, ali je i jedan od antioksidansa koji štiti naše tijelo od slobodnih radikala, krivaca za mnoge bolesti.
 
Moždani udar je četvrti po redu krivac za smrtne slučajeve u SAD-u, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Upravo zbog toga znanstvenici rade na otkrivanju načina da se smanji brojka od gotovo 800 tisuća Amerikanaca koji godišnje dožive moždani udar (130 tisuća premine od posljedica).
 
U provedenom istraživanju znanstvenici su ispitivali 65 pacijenata koji su preživjeli moždani udar te su ih uspoređivali s jednakim brojem zdravih osoba koje nisu imale ovu bolest. Nakon uzetih uzoraka krvi, znanstvenici su pronašli podatak da su pacijenti koji su imali moždani udar imali nizak nivo vitamina C.
 
"Naši rezultati pokazuju da je nedostatak vitamina C rizičan faktor za nekoliko tipova moždanih udara, jednako kao što su rizični faktori visoki krvni tlak, alkohol te pretilost", rekao je Stephane Vannier, jedan od znanstvenika koji je radio na ovoj studiji.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da je prehrana bogata voćem i povrćem iznimno bitna u očuvanju zdravlja.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više