Zdrava prehrana nije moda

Foto: Press Foto
 
MARIJA ANDRIJAŠEVIĆ, poznata hrvatska fitness trenerica i koja će uz Marija Valentića držati radionice fitnessa i zdrave prehrane na prvom festivalu za žene La Femme u Dubrovniku, velika je pobornica zdravog življenja. Za njezinu neizmjernu životnu energiju kojom pršti, u prvom je redu zasigurno zaslužna uravnotežena prehrana.  
"Sport me naučio da je sve povezano s energijom. Izazovi, pomicanje granica i pobjede daju i traže veliku, pozitivnu, zdravu energiju. U sportu, kao i u životu vlada vječni zakon: dajemo što primamo, dobivamo što dajemo. Poštujem ga u svemu, a posebno kad se radi o izboru onoga što unosim u organizam. Zdrava prehrana moja je energija. Ona nije moda, zdrava prehrana je vrijednost.", naglašava Marija.
 
O prehrani
 
Poznato je da brza prehrana stvara ovisnost poput droge, kao i masne grickalice i industrijski slatkiši. Takve namirnice imaju negativan utjecaj na zdravlje, koncentraciju, ponašanje te dolazi do razvoja debljine poput epidemije. „Kako bi koncentracija i raspoloženje ostali na optimalnoj razini dovoljno je osigurati dovoljan i stabilan unos kalorija tijekom dana. Koncentracija ovisi o održavanju poruke između moždanih stanica, a to se postiže pomoću živčanih vlakana koji poput električne žice prenose impulse kako bi signal tekao bez problema. Mozak treba masnu tvar zvanu mijelin. Omega 3 masne kiseline kojih ima u ribi, orasima i lanenim sjemenkama osiguravaju produkciju mijelina. Riblje ulje također može pojačati dječje memorijske sposobnosti iako se javljaju brojne kontroverze vezano uz takvo razmišljanje.“
 
Što jesti za vrijeme fizičkih aktivnosti?
 
I naravno - što jesti u međuobrocima? "Zdrava hrana i snackovi mogu biti zdrave energetske pločice (raw food), orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi, indijski oraščići, kikiriki), zdravi tortilja čips s pripremljenim umakom (svježe rajčice bez puno začina), svježe voće (banane, jabuke, ananas,…). Kombinacije su brojne. Zdrava prehrana i redoviti trening najbolji su duo za kvalitetan i dugovječan "staž".", zaključuje vesela Marija. 
La Femme festival pred žene postavlja jedan jedini zadatak - na nekoliko dana fokusirati se samo i jedino na sebe. Dnevne radionice iz područja plesa, fitnessa, ljepote, osobnog razvoja i zdravlja, cjelodnevni wellness te večernji zabavni program ženama nude nebrojeno mnogo prilika za nova, životna iskustva, opuštanje i pomak od svakodnevice koji je velikom broju njih uistinu prijeko potreban. Upravo je te vrijednosti prepoznao i veliki svjetski brand Oakley - tako su službene naočale festivala postale Oakley Frogskins, a sami brend službeni partner festivala. 
 
Prvi La Femme festival održat će se 10. - 13. travnja 2014. godine u Dubrovniku. Više o programu, cijenama i paketima pogledajte na službenoj web stranici www.lafemmefest.com ili na stranicama službene partner agencije Atlas.

Pročitajte više