Želite mršavjeti?- Uživajte u aktivnostima

Foto: Shuttertsock




MOŽDA niste znali, ali potreba za kretanjem i igrom spadaju među osnovne čovjekove potrebe. Gledajući čovjeka danas, možda se to tako i ne čini, ali gledajući povijest, čovjek je uvijek težio tome da pronađe način kojim bi zadovoljio te svoje potrebe kroz aktivnu igru i sport.

Danas je čovjek najmanje aktivan nego što je ikad bio, a sjedilački način života doveo je do toga da više od polovice populacije vodi borbu s viškom kilograma. Gledamo li proces mršavljenja kao takav, nije potrebna nikakva tjelovježba za gubitak kilograma; svi rezultati se zapravo mogu postići dijetom, ali tjelesna aktivnost je dobar alat za mršavljenje kojeg valja iskoristiti.

Dakle, prije svega svakako treba voditi računa o ukupnom kalorijskom unosu- želite li mršavjeti, morate jesti manje kalorija nego što trošite. Uspješna dijeta prvenstveno znači kalorijski deficit, ali i kvalitetan odabir namirnica kako bi se zadovoljile individualne potrebe za nutrijentima. Vježbanje će upravo poslužiti za lakše postizanje kalorijskog deficita.

Raznim aktivnostima može se potrošiti više ili manje kalorija ovisno o tipu aktivnosti i načinu izvođenja iste, ali istraživanja su pokazala kako dugoročno gledano, najučinkovitija aktivnost će biti upravo ona u kojoj najviše uživate, u kojoj se igrate. Prateći rekreativce kojima je glavni cilj bilo
mršavljenje, stručnjaci su otkrili kako su u konačnici uspješniji bili pojedinci koji su se bavili aktivnostima u kojima uživaju; raznim sportovima i aktivnostima u kojima su zaista htjeli napredovati. Pojedinci koji su imali zadatak izvoditi aktivnosti koje ima baš nisu bile drage, bili su puno lošiji u samoj izvedbi te su, naravno, ukupno napravili manje treninga.

Dakle, kod odabira aktivnosti koja će vam poslužiti kao alat za mršavljenje, razmišljajte dugoročno. Nemojte se truditi pronaći trening kojim ćete potrošiti puno kalorija, ali ćete ga napraviti svega nekoliko puta. Pobrinite se da prilagodite prehranu, a onda pronađite one aktivnosti u kojima uživate i pretvorite ih u navike. Takvim pristupom ćete sigurno postići željene rezultate.

Pročitajte više