Ako imate više od 40 godina, trebali biste redovito konzumirati ove namirnice

Foto: Pexels

KAKO starimo, tijelo sve više treba određene hranjive tvari kako bi normalno funkcioniralo, a najlakši način je dobivanje takvih tvari prehranom. Redovito konzumiranje određenih namirnica može doprinijeti općem zdravlju, dobrobiti i živahnom načinu života. Ovo su neke od namirnica koje bi žene u četrdesetima trebale redovito konzumirati.

Brokula

Ovo ukusno povrće postaje moćni saveznik u četrdesetima. Prepuno je kalcija, vitamina K i spojeva koji utječu na sprječavanje razvoja raka. Brokula podupire gustoću i snagu kostiju. 

Losos

Losos osigurava esencijalne omega-3 masne kiseline, ključne za zdravlje srca, smanjenje upale i kognitivnu podršku. U svoju prehranu biste ga trebali uključiti barem dva puta tjedno kako bi pozitivno utjecao na promjene raspoloženja i kognitivne funkcije povezane s hormonalnim promjenama. 

Avokado

Bogat nezasićenim mastima i vitaminom E, avokado utječe na zdravlje kože, borbu protiv suhoće kože i održavanje elastičnosti. Možete ga jesti u salatama, smoothiejima ili na nekoliko ukusnih načina za doručak. On je ukusna i hranjiva namirnica koja će vas držati sitima sve do ručka.

Kvinoja

Kvinoja je odličan izbor za sve žene koje u svoju prehranu žele dodati više proteina. Ova žitarica sadrži mnoštvo esencijalnih aminokiselina i visoki udio vlakana, podržava zdravlje mišića te pomaže probavi i u kontroli težine. Odlična je za jesti u salatama, varivima ili kao bogat prilog jelima. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je antioksidansa. Ovo ukusno voće pomaže kod oksidativnog stresa, podržava zdravlje srca, kognitivne funkcije i snagu imunološkog sustava.

Grčki jogurt

Kako starimo, sve je važnije održavati zdravlje crijeva, a grčki jogurt je odličan izbor pun probiotika. Korisne bakterije u grčkom jogurtu podržavaju zdravlje crijevnog mikrobioma, pomažu pri normalnoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari. 

Zeleno lisnato povrće

Hormonalne promjene u četrdesetima mogu utjecati na razinu energije, zbog čega je važno unositi dovoljno željeza. Zeleno lisnato povrće bogato je hranjivim tvarima i pruža veliku dozu željeza i esencijalnih vitamina. Kada se ove namirnice uvrste u prehranu, prirodnim putem podržavaju održivu energiju tijekom dana.

Pročitajte više