Bivši narkobos vodi jednu od trenutačno najpopularnijih online tjelovježbi

SVAKODNEVNO vježbanje uvijek je dobrodošlo. Ovih dana, kada se pridržavamo samoizolacije i poštujemo koncept socijalnog distanciranja radi vlastitog i tuđeg zdravlja, tjelovježba i održavanje higijene važniji su nego ikad. Dodatnu pomoć pri osmišljavanju vaših tjelovježbi i pomaganju u održavanju forme dobili smo i od jednog neočekivanog fitness influencera.

Coss Marte, poznati američki narko diler koji je odslužio tri zatvorske kazne zbog različitih zločina, zna ponešto o zatvorenim prostorima i načinima na koje možete ostati u kondiciji u njima. Nakon zadnjeg izlaska iz zatvora, Marte je osmislio i pokrenuo fitness tjelovježbu baziranu na zatvorskoj praksi po imenu Conboy, a tjelovježba je u vrlo kratkom roku postala hit.

“Tijekom izdržavanja kazne često sam bio u samici i morao sam razviti svoju rutinu vježbanja. Probudio bih se, doručkovao, odradio vježbanje pa nakon toga čitao i pisao pisma”, izjavio je Marte u intervjuu za portal Fatherly koji je odradio telefonom iz svojeg doma u New Yorku gdje se, kao i većina drugih, nalazi u karanteni.

“Ponekad sam znao trčati u zatvorskom dvorištu, ali u samici sam koristio jedino što mi je bilo pri ruci, a to je krevet. I što sam radio? Ustao bih s kreveta pa opet sjeo. Zakoračio na krevet pa sišao s njega. Hod u čučnju. Zečji skokovi.” Marte danas od kuće vodi platformu Conbody, streaming servis koji na intenzivan i motivirajući način pokazuje ljudima kako ostati fit koristeći vrlo malo prostora i još manje opreme.

“Sve naše vježbe odvijaju se u malim i zatvorenim prostorima zato što sam ih osmislio u zatvorskoj ćeliji”, objasnio je Marte i dodao nekoliko savjeta za održavanje kondicije u skučenim prostorima.

Odredite si minimalni prostor za kretanje i minimum opreme

“Ako imate prostirku za jogu, vježbajte na njoj. Osobno ne koristim ništa. Budući da u zatvoru nisam imao ništa osim malog ručnika kojeg sam povremeno koristio za vježbanje zglobova, ni danas nemam naviku korištenja većeg prostora ni nekih posebnih rekvizita”, savjetuje Marte.

Vježbajte bosi

“Vježbajte bosi. Aktivirat ćete više mišića i bolje osjetiti tlo. Ima i drugih mišićnih grupa koje možete aktivirati ako vježbate bez obuće. To je najjeftinija vježba”, smatra Marte.

Nemojte se pouzdati na vježbe unutra

Bez obzira na izgled i količinu vježbi koju radite kod kuće, izađite van. Izađite u šetnju ili otrčite neku rutu. Pazite na to da održavate socijalnu distancu, ali probajte uhvatiti malo svježeg zraka.

Uključite djecu u trening

“Uključite djecu u vježbanje. Oni obožavaju aktivnosti u kojima mogu biti aktivni i raditi nešto, a paralelno ostaju u kondiciji. Možda nećete moći odraditi trening u zamišljenom intervalu i bez dječjeg prekidanja, ali radit ćete nešto zajedno, a to će djeci sigurno biti super.”

Mijenjajte vježbe

Marte kaže da pri smišljanju vježbi nije razmišljao o tome koliko ponavljanja bi mu trebala imati koja vježba. Njegov trening sastojao se od 20 do 40 različitih pokreta visokog intenziteta i bez pauzi. Kada završi cijeli set, napravite malu pauzu i sve ponovite iznova.

Ono što je najvažnije, jedite zdravo. Marte jede više nego ikad (isto kao i većina nas) budući da je zatvoren u stanu, ali pokušava birati najzdravije namirnice koje može, bili to orašasti plodovi, jabuke, banane, mrkva ili celer.

Pročitajte više