Bol u rebrima: Što ju uzrokuje i kada je potrebno posjetiti liječnika?

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi barem je jednom u životu osjetila bol u rebrima s desne strane tijela. Intenzitet i jačina boli variraju, a čak i kad traje kratko, vrlo je neugodna. Stručnjaci su se složili da se ovakva vrsta boli najviše pojavljuje u određenim situacijama, a zbog nekih od njih morat ćete posjetiti liječnika.

Uglavnom se radi o situacijama koje ne zahtijevaju pregled stručnjaka, ali trebali biste potražiti pomoć ako je bol toliko jaka da ne možete normalno funkcionirati. Ovu problematiku za Today komentirao je dr. Amit Bhan, istaknuvši da "ako vas bol sprječava da radite ili uživate u danu, posjetite svog liječnika". 

Bolovi u mišićima

Često je iznenadna bol na desnoj strani ispod rebara uzrokovana istezanjem mišića. To uključuje interkostalne mišiće između rebara, dijafragmu ili kose trbušne mišiće, objašnjava dr. John Vasudevan.

Do napetosti ili zategnutosti mišića obično dolazi zbog opterećivanja, uvijanja ili zamaha u sportovima poput golfa ili tenisa. No, do boli interkostalnih mišića može doći i zbog lošeg držanja ili predugog sjedenja za stolom. Nategnuti ili istegnuti mišić obično nije ozbiljan problem i zacijelit će sam od sebe za nekoliko tjedana, kaže Vasuvedan.

Pogrešno spavanje

Spavanje na desnom boku ili u čudnom položaju može uzrokovati bol u desnim rebrima nakon što se probudite, ističu liječnici. "Ponekad bol ispod rebra nije ništa drugo nego rezultat pogrešnog spavanja", objašnjava dr. Gregory Cooper.

Razlog tomu je što spavanje na jednoj strani ili s iskrivljenim trupom može stvoriti prekomjerni pritisak na rebra ili napregnuti međurebrene mišiće tijekom noći. Savjetuju da pokušate spavati u uspravnom položaju, na leđima. 

Problemi s jetrom

Vasudevan ističe da, ako osjećamo bol u desnom rebru a nismo učinili ništa što bi bol moglo uzrokovati, to bi mogao biti znak da postoje problemi s unutarnjim organima u tom dijelu tijela. To ne mora nužno značiti da odmah imate problema s jetrom. No, ako uz bol primijetite simptome poput žutice, svrbeža kože, tamnog urina, promjene boje stolice, umora i gubitka apetita, svakako bi se trebali obratiti liječniku. 

Prejako kašljanje ili kihanje

Jak kašalj ili kihanje također mogu uzrokovati bol u području ispod desne strane rebra. Ozbiljan kašalj može se pojaviti zbog prehlade, respiratorne infekcije, pušenja ili bolesti pluća, poput astme, napominju stručnjaci, prenosi Today.

Do boli dolazi zato što "kašljanje i kihanje pritišću međurebrene mišiće između rebara i uzrokuju njihov jači rad", dr. Vasudevan. Dodaje da čak i ako ne kišemo dulje vrijeme, jak kašalj ili kihanje mogu uzrokovati istezanje mišića i bol. 

Bol uzrokovana nemogućnošću ispuštanja plinova

Plin zarobljen u crijevima može biti vrlo bolan. Kako prenosi Today, debelo crijevo ima dvije točke iznad prsnog koša gdje se savija. Kada višak plinova iz probave ili gutanja zraka ne prolazi kroz sustav, može se akumulirati u ovom dijelu probavnog trakta. To može uzrokovati osjetljivost ili probadajuću bol u desnoj strani, ispod rebara. 

U većini slučajeva problem će se riješiti sam od sebe. Možete si pomoći povećanjem unosa vlakana i uzimanjem lijekova koji se izdaju bez recepta, a koji će pomoći ublažiti nakupljene plinove i bol. 

Gastrointestinalni problemi

Uobičajeni uzrok boli u desnom rebru su gastrointestinalni problemi, kao što su probavne smetnje i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). "Ako se bol pogorša jelom ili postom, to bi moglo značiti da je povezana s gornjim dijelom probavnog sustava", objašnjava dr. Joseph Murray. Dodaje da "ponekad debelo crijevo može doživjeti grč, što se često događa kod sindroma iritabilnog crijeva, a to se može manifestirati na desnoj strani ispod rebara".

Pročitajte više