Dijetetičarke savjetuju kojih 10 namirnica jesti da izgledamo i osjećamo se mlađe

Foto: Unsplash

STARENJE je prirodan proces koji nas sve očekuje i kojega se ne trebamo bojati, ali možemo poduzeti određene korake koji će taj proces umanjiti. Ključ je u pronalasku zdravih načina da izgledamo i osjećamo se bolje svake godine kako bismo imali energije za uživanje u životu. 

Pozitivne promjene poput redovitog vježbanja, pijenja puno vode i hranjive, uravnotežene prehrane načini su na koje si možemo pomoći da izgledamo i osjećamo se mlađe kako starimo. Kada je u pitanju prehrana, dijetetičari se slažu da postoje određene namirnice koje mogu pomoći u ovom procesu "pomlađivanja" tijekom starenja.

Bobičasto voće

Ključ zdravog starenja je konzumacija hrane bogate antioksidansima, a upravo je bobičasto voće pri vrhu hrane bogate antioksidanskima. "Bobičasto voće je bogato antioksidansima, kao što su antocijanini i vitamin C, koji se bore protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu", objašnjava dijetetičarka Mary Sabat za portal Eat This, Not That.

Sabat dodaje da konzumacija hrane bogate antioksidansima može utjecati na zdravlje kože jer pomaže u zaštiti kože od preranog starenja i poboljšava njezino cjelokupno zdravlje. S njom se složila i dijetetičarka Lisa Young koja je posebno istaknula dobrobiti borovnica.

"Borovnice su posebno prepune antioksidansa antocijanina koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. Ti spojevi mogu pridonijeti poboljšanoj elastičnosti kože, smanjujući pojavu bora i promičući mladenački ten", objašnjava Young.

Masna riba

Više je razloga zašto je dobro jesti masnu ribu kako starimo. Masna riba bogata je zdravim mastima poput omega-3 masnih kiselina. Sabat ističe da "omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i mozga, kao i smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem".

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže da se srce i mozak osjećaju bolje kako starimo, ali može pomoći i u održavanju mladenačke kože. Young ističe da je losos odličan za konzumaciju. "Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama kao što su EPA i DHA, a te esencijalne masti podupiru zdravlje kože održavajući stanične membrane i smanjujući upale", objašnjava ona.

Također Sabat objašnjava da "ove zdrave masti mogu pospješiti elastičnost i hidrataciju kože te vam dati mladolik i blistav ten". 

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke odličan su izbor za konzumaciju jer sadrže zdrave masti i antioksidanse. "Antioksidansi koji se nalaze u orašastim plodovima i sjemenkama bore se protiv slobodnih radikala, sprječavaju starenje kože i smanjuju rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem", objašnjava Sabat.

Young je istaknula da je vrlo korisno jesti bademe i orahe. "Bademi su dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji štiti kožu od oksidativnog oštećenja i može pomoći u održavanju elastičnosti i hidratacije kože, potencijalno smanjujući znakove starenja." Što se tiče oraha, oni sadrže omega-3 masne kiseline, a lanene sjemenke su neki od najbogatijih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina. 

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve pravi je primjer vrlo bogate i zdrave hrane. Kako objašnjava Sabat, ovakva hrana "nudi vitamine A, C i K te minerale poput željeza i kalcija".

Dodaje da ove hranjive namirnice mogu promicati zdravlje kože, pomoći u proizvodnji kolagena i zaštititi od oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem, prenosi Eat This, Not That. Osim zdravlja kože, vitamin K povezan je sa smanjenjem rizika od bolesti povezanih sa starenjem, a vitamin C pomaže u usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E, zahvaljujući kojem može pomoći u "zaštiti kože od UV oštećenja i održavanju njezinog mladolikog izgleda", objašnjava Sabat. Dodaje da je avokado bogat i zdravim mastima koje mogu hidratizirati i nahraniti kožu. Odličan je dodatak prehrani jer može pomoći u održavanju zdravog srca kako starimo, jer utječe na smanjivanje razine kolesterola. 

Slatki krumpir (batat)

Osim što je vrlo ukusan, slatki krumpir pozitivno utječe i na zdravlje. Sadrži beta-karoten koji je prekursor vitamina A i povezan s promicanjem zdravlja kože te smanjenjem bora. Također, jedno je istraživanje pokazalo da beta-karoten može pomoći u prevenciji raznih kroničnih bolesti. 

U slatkom krumpiru nalaze se u manjim količinama i vitamini C i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. 

Rajčice

Rajčice su bogate likopenom. Ovaj spoj ima antioksidativna svojstva i, kako objašnjava Sabat, poznato je "da štiti kožu od oštećenja od sunca i smanjuje znakove starenja". Dobrobiti rajčica vidljive su i izvan zdravlja kože. 

Izvješće objavljeno u International Journal of Molecular Sciences pokazuje da prehrana bogata likopenom može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati zdravlje krvnih žila. S rezultatima izvješća slaže se i Sabat koja tvrdi da "konzumacija rajčica može podržati zdravlje srca, pridonoseći mladolikom i živahnom životu".

Tamna čokolada

Možda će neke začuditi što se i čokolada nalazi na ovom popisu, ali tamna čokolada je bogata prirodnim spojevima flavonoidima koji na brojne načine mogu pomoći kod starenja. 

"Flavonoidi mogu poboljšati protok krvi i zaštititi kožu od UV oštećenja", ističe Sabat. Jedno istraživanje pokazalo je da prehrambeni flavonoidi mogu pomoći kod krvnog tlaka, zdravlja arterija i problema povezanih s krvožilnim sustavom, prenosi Eat This, Not That. 

Iako je zdrava, dijetetičarka ističe da se i tamnu čokoladu treba jesti umjereno jer mnoge vrste čokolade sadrže dodatne šećere koji mogu uzrokovati upale i povećati rizik od određenih bolesti. 

Jogurt

Kako prenosi portal Eat This, Not That, istraživanja i dalje pokazuju da zdrava crijeva doprinose zdravom starenju i zdravijoj koži. Jedna od namirnica koje utječu na zdrav rad crijeva je jogurt, za koji Sabat ističe da je bogat probioticima koji podržavaju zdravlje crijeva te da pomaže u apsorpciji hranjivih tvari.

Uz to, jogurt "osigurava bitne proteine za održavanje zdravlja mišića i kože te doprinosi jakim kostima kroz sadržaj kalcija i vitamina D", dodaje Sabat.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedino piće koje su dijetetičarke izdvojile kao sredstvo "protiv" starenja. Razlog tomu je što zeleni čaj sadrži polifenole, osobito epigalokatehin galat (EGCG), te ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.

Spojevi u zelenom čaju pomažu poboljšati elastičnost kože i štite od štetnih učinaka UV zraka, smanjujući znakove starenja na koži, ističe Sabat. Uz to, neka su istraživanja pokazala da je glavni polifenol u zelenom čaju, epigalokatehin galat, povezan sa sporijim starenjem i produljenjem životnog vijeka.

Pročitajte više