Dižete utege? Mogli biste živjeti duže, osobito ako radite i kardio

Foto: Pexels

AKO želite živjeti dug i zdrav život, kombinacija dizanja utega i kardio vježbi mogla bi biti najbolji izbor, sugerira novo istraživanje.

Istraživači s Nacionalnog instituta za rak pregledali su podatke gotovo 100.000 starijih osoba iz SAD-a te usporedili njihove navike vježbanja i rizik od umiranja od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca, kao i drugih uzroka, tijekom jednog desetljeća.

Otkrili su da su sudionici koji su tjedno radili 150 do 300 minuta aerobne vježbe imali u prosjeku 32 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od bilo kojeg uzroka. Trening otpora, poput dizanja utega, povezan je s devet posto nižom stopom smrtnosti.

Ali sudionici koji su jednom ili dva puta tjedno radili i trening otpora i kardio, imali su 41 posto nižu stopu smrtnosti. A kod onih koji su svaki tjedan dizali utege i radili više od 300 minuta kardio vježbe, stope smrtnosti bile su do 47 posto niže.

Nalazi jasno upućuju na to da nam je tjelovježba itekako potrebna, a ako smo već aktivni, ali radimo samo kardio, možda bismo trebali početi i dizati utege.

Trening snage povezan je s dobrobitima poput veće mišićne mase i snage, što može pomoći u sprječavanju bolesti i spriječiti padove i druge ozljede. Glavne prednosti kardio ili aerobnih vježbi uključuju bolji protok krvi, krvni tlak, kolesterol i opće zdravlje srca, kao i bolje raspoloženje. Vježbanje također ima socijalne i psihološke koristi, jer nudi osjećaj postignuća i oslobađanje od stresa. 

Pročitajte više